SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Şükrü Okan isimli kuru yük gemisine uyarı ateşi açtı!

Rusya, dün Karadeniz'de yeni bir provokasyona imza attı. Rusya'ya ait Vasily Bykov isimli devriye gemisi, Karadeniz'de uluslararası sularda Türk kuru yük gemisi Şükrü Okan'a uyarı ateşi açtı.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Şükrü Okan isimli kuru yük gemisine uyarı ateşi açtı!

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de tehdit unsuru haline geldi. Kremlin, Karadeniz'deki provokasyonlarına son dönemde hız verdi. İşgalci Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ardından Ukrayna'ya giden veya Ukrayna'dan gelen herhangi bir geminin güya silah bulundurduğunu, tehlike potansiyeli taşıdığını ve buna göre hareket edeceğini öne sürmüştü. Rusya'nın, Karadeniz'de uluslararası sularda ticaret gemisine yönelik uyarı ateşi açması tepkilere neden oldu.

RUSYA'DAN ÇİRKİN PROVOKASYON! 

Vasily Bykov adındaki bir Rus devriye gemisinin, dün Karadeniz'in güneybatısından kuzeyine ilerleyen Şükrü Okan isimli Palau bandıralı gemiye, otomatik silahlarla uyarı ateşi açtığı öğrenildi. Olayda, Ka-29 helikopterinden inen Rus askerleri, gemiyi içindeki mürettebat ile kontrol etti.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KONUYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Milli Savunma Bakanlığından bir yetkili ise geminin Romanya'ya doğru yol aldığını ve bakanlığın konuyla ilgilendiğini söyledi. Birleşik Krallık merkezli haber servisi Reuters'ın aktardığına göre Türkiye Dışişleri Bakanlığında çalışan bir yetkili Ankara'nın olayla ilgili soruşturma başlattığını bildirdi. 

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, daha önce Karadeniz'de provokasyon için Rusya'ya ait devriye gemilerinin gezdiğini belirtmişti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya: Tahıl Koridoru Anlaşması sona erdi

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.