SON DAKİKA
Hava Durumu

Tiran'da Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi gerçekleşti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın katılımıyla 27 Şubat 2024 tarihinde Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi" düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tiran'da Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi gerçekleşti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından 27 Şubat akşamı Arnavutluk'a gitti. Ukrayna - Güneydoğu Avrupa Zirvesi'ne katılmak üzere başkent Tiran'a giden Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile baş başa görüştü.

Zelenskıy, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Igli Hasani tarafından karşılandı. Bakan Hasani, "Başkan Zelenskıy'ı Tiran'da ağırlamaktan büyük onur duyuyorum. İkili bağları geliştirmek ve Rusya'nın saldırganlığına karşı verdiği kahramanca mücadelede Ukrayna ile dayanışma içinde olmak için çok önemli bir an." yorumunda bulundu. 

ZELENSKIY'DAN ARNAVUTLUK BAŞBAKANI DEVLET NİŞANI

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, devletler arası iş birliğinin güçlendirilmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin desteklenmesinde rol alması nedeniyle ikili görüşmenin ardından Başbakan Rama'ya en yüksek nişan olan "Bilge Yaroslav" Prensi Nişanı'nı takdim etti. Görüşmede Arnavutluk ve Ukrayna arasında Dostluk ve İş Birliği Anlaşması imzalandı. 

Arnavutluk'ta Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi düzenlendi - Haberler

UKRAYNA İLE ARNAVUTLUK ARASINDA DOSTLUK VE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Birebir yapılan görüşümenin akabinde Zelenskıy, görüşemeye ilişkin şu ifadeleri kaydetti:

"İşgalin tam anlamıyla başladığı ilk günlerden bu yana Arnavutluk, özgürlük ve toprak bütünlüğü mücadelemizde Ukrayna'ya destek verdi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığımız görüşmede Ukrayna ile Arnavutluk arasında Dostluk ve İş Birliği Anlaşmasını imzaladık. Bu belge Arnavutluk'la işbirliğimizi ve Ukrayna'nın Balkanlar'daki konumunu güçlendirmeye yardımcı olacak.

Bugün ayrıca Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını ve olası ortak silah üretimini de tartıştık. Arnavutluk hükûmetine ve halkına minnettarız. Arnavut toplumunun Ukraynalılara karşı sıcak tavrını asla unutmayacağız"

Arnavutluk Kongre Sarayı'nda düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'ne; Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Kristo ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç de katıldı. 

RAMA, PUTİN'İN ZAFER ELDE EDEMEDİĞİNE VURGU YAPTI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Rama, Rusya'nın başlattığı savaşın bir felaket olduğuna ve Putin'in hiçbir zafer elde edemediğine vurgu yaptı. Ayrıca Rama, Arnavutluk'un Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini dile getirdi.

"ÖZGÜR DEVLETİMİZİN İÇİN PUTİN'İN KAYBETMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Zirvede Arnavutluk hükûmetine teşekkür eden Zelenskıy, "Avrupa'nın gelecek nesiller için izleyeceği yol artık belirleniyor. Putin'in yaptığı her şey, ulusların ne yapması gerektiğine eski kuralların karar vermesine izin verme girişimi. Putin rejiminin kaybetmesi özgür devletlerimiz için önemli. Avrupa vizyonumuz onur ilkesine dayanmaktadır. Farklı onurlara sahip bir Avrupa olmamalı" dedi.

UKRAYNA İÇİN POSTA PULU BASILDI

Öte yandan Zelenskıy'ın Arnavutluk'a yaptığı ilk ziyaret nedeniyle Ukrayna'ya ithaf edilen posta pulu basıldı. Üzerinde Ukraynalı kadınları sembolize eden resmi taşıyan pulun geliri, fon olarak Kıyiv'e aktarılacak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.