SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trump’ın Özel Temsilcisi Kellogg, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg’un, Belarus'un Rus yanlısı Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşeceği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2025 02:16
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2025 02:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Trump’ın Özel Temsilcisi Kellogg, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşebilir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg’un Rus yanlısı Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşeceği gündeme geldi. Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansının 18 Haziran 2025 tarihli haberine göre Kellogg gelecek günlerde Belarus’a gidecek ve Lukaşenko ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmenin gerçekleşmesi durumunda Kellogg, Belarus’u yıllardır ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olacak.

Öte yandan Reuters’a konuşan iki kaynak, Kellogg'un özel olarak bu geziyi Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerini başlatmaya yardımcı olabilecek bir adım olarak tanımladığını ancak toplantının kesin gündeminin belli olmadığını söyledi.

Bununla birlikte ABD ve Belarus tarafından görüşmenin gerçekleşeceğine dair bir onay gelmedi.

TRUMP YÖNETİMİ İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk döneminde, 2020 yılında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Belarus'u ziyaret ederek ABD'nin 20 yılı aşkın bir süredir Doğu Avrupa ülkesine yaptığı en üst düzey ziyareti gerçekleştirmişti. Bu ziyaret, Minsk ve Moskova arasındaki ilişkilerin düşük bir noktada olduğu bir dönemde Trump yönetiminin Belarus ile ilişkileri geliştirme kampanyasının bir parçası olarak kaydedildi. Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili ikinci Trump yönetiminin de hâlihazırda Minsk'i Moskova'nın etki alanından çıkarıp Vaşington'un yörüngesine çekmenin yollarını tartıştığını söyledi.

Öte yandan ABD ve Belarus ilişkileri eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde rotasını değiştirdi. Ayrıca Belarus hükûmetinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarında yer aldığı yandaş konum yüzünden ABD 2022'de Belarus'taki büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya almıştı.

BELARUS VE RUSYA’NIN YAKIN İLİŞKİLERİ

Belarus, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya Federasyonu ile yakın bağlarını sürdürdü. 1994'ten bu yana Belarus'un lideri olan Lukaşenko, uzun zamandır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olarak biliniyor. Öyle ki Belarus, 2022 yılının başlarında 30 bin kadar Rus askerinin yanı sıra silah ve zırhlı araçlara ev sahipliği yaptı. Rus kuvvetleri, Belarus'un Ukrayna sınırına yığınak yaptı ve sonunda başkent Kıyiv bölgesine kuzeyden saldırmaya başladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.