SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna müttefiki ülkelerden Putin'e boykot

ABD ve 20 Avrupa Birliği (AB) ülkesi bu sene demokratik olmayan yollarla seçime giden ve yeniden göreve seçilen işgalci Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yemin törenine katılmayacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna müttefiki ülkelerden Putin'e boykot

Vladimir Putin mart ayında yapılan seçim sonucunda yeniden devlet başkanlığı görevine seçildi. 2014 yılında vatan Kırım topraklarını işgal eden ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı 2022'de topyekûn saldırı başlatan işgalci Rusya 5 sene daha Putin idaresindeki yönetimini sürdürecek. 

PUTİN'İN YEMİN TÖRENİNE ABD'DEN KİMSE KATILMAYACAK

Başkent Moskova'daki tören kapsamında 7 Mayıs 2024 tarihinde yemin edecek olan Putin, Ukrayna müttefiki ülkeler tarafından boykot edilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yemin törenine temsilcilerinin katılmayacağını duyurdu. Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz kesinlikle bu seçimin özgür ve adil olduğunu düşünmedik ama o Rusya'nın Cumhurbaşkanı ve bu sıfatla devam edecek" dedi.

20 AB ÜYESİ ÜLKE YEMİN TÖRENİNE KATILMAYACAK

Öte yandan 20 Avrupa Birliği (AB) ülkesi de Putin'in bugün gerçekleşecek olan yemin törenine hiçbir temsilcisinin katılmayacağını aktardı. Birleşik Krallık, Almanya, Kanada, üç Baltık ülkesi olan Estonya, Litvanya ve Letonya da törene katılım olmayacağını açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, "Rusya'nın, özellikle de suç liderinin izolasyonunun sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Putin'in göreve başlama törenine katılmak Litvanya açısından kabul edilebilir bir durum değil. Önceliğimiz Ukrayna'ya ve Rus saldırganlığına karşı mücadele eden halkına destek olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

FRANSA'DA DENGELER DEĞİŞİYOR MU?

Ancak 6 Mayıs 2024 tarihinde Rusya'nın müttefiki olan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya ile savaşta değiliz, Moskova'da rejim değişikliği arzumuz yok" diyerek törene temsilci göndereceğini belirtti. Öte yandan demokratik olmayan yollarla seçime giden Rusya Devlet Başkanı Putin'in yemin törenine; Fransa, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) katılım sağlayacağı dile getirildi.

RUSYA'NIN İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA YAPTIĞI DÜZMECE SEÇİMLER TANINMIYOR

Rusya, 2014 ve 2022 yıllarında işgal ettiği Kırım, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'ya kurmaca bir seçim düzenleyerek, vatandaşları oy kullanmaya zorladı. Ukrayna'nın egemenliğine yönelik olarak hukukî sınırları bir kez daha çiğneyen Rusya'ya tepkiler çığ gibi büyüyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.