SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Ceza Mahkemesinden 2 üst düzey Rus komutan hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna’da savaş suçu işledikleri gerekçesiyle 2 üst düzey Rus komutan hakkında tutuklama emri çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Ceza Mahkemesinden 2 üst düzey Rus komutan hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna’da savaş suçu işledikleri gerekçesiyle Rusya Hava Kuvvetleri Uzun Menzilli Havacılık Komutanı Korgeneral Sergey Kolıbyaş (Kobylash) ve Karadeniz Filosu eski Komutanı Amiral Viktor Sokolov hakkında tutuklama emri çıkarıldığını bildirildi.

UCM’den 5 Mart 2024 tarihinde yapılan açıklamada, söz konusu 2 Rus yetkilinin 10 Ekim 2022’den 9 Mart 2023’e kadar Ukrayna elektrik altyapısına karşı gerçekleştirilen füze saldırılarından sorumlu olduklarına dair makul gerekçeler olduğu aktarıldı. UCM’nin belirttiği tarihler arasında 58 yaşındaki Kobylaş'ın Rusya Hava Kuvvetleri’nde Uzun Menzilli Havacılık Komutanı olduğu ve 61 yaşındaki Sokolov’un ise Karadeniz Filosunda amiral olduğu ifade edildi.

2 RUS KOMUTAN SİVİL ALTYAPIYA YAPILAN SALDIRILARDAN SORUMLU

Uluslararası Ceza Mahkemesi 2. Ön Yargılama Dairesi, Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde çok sayıda elektrik santrali ve trafo merkezine yönelik saldırılardan, iki Rus komutanı sorumlu tuttu. Kobylaş ve Sokolov’un emriyle gerçekleştirilen saldırıların sivil halka önemli ölçüde zarar verdiği vurgulandı.

UKRAYNA’DAN UCM’YE TEŞEKKÜR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, UCM’nin iki Rus komutan hakkında çıkardığı tutuklama emrini memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu 2 komutan, enerji sektörümüze, sivil altyapımıza saldırarak devletimize ve halkımıza karşı bir terör kampanyası yürüttüler ve yürütmeye devam ediyorlar. Bunlar apaçık Rusya'nın savaş ve insanlığa karşı suçlarıdır.” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

UCM, daha önce işgal altına alınan bölgelerde yaşayan Ukraynalı çocukların Rusya’ya kaçırılması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.