SON DAKİKA
Hava Durumu

Yunanistan, Türkiye'ye rağmen o projeyi yapmakta kararlı!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 18 Nisan 2024 tarihli açıklamasında Ege'de deniz parkı açma planını gündeme getirerek, Türkiye'nin tepkisine rağmen projeden vazgeçmeyeceğini söyledi. Miçotakis ayrıca 13 Mayıs'ta Ankara'yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yunanistan, Türkiye'ye rağmen o projeyi yapmakta kararlı!

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'ne katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kısa bir süre önce gündeme gelen Ege'de deniz parkı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Miçotakis, 18 Nisan 2024 tarihli açıklamasında gerilimi daha da tırmandırdı. 

MİÇOTAKİS ANKARA'YA GELİYOR

Ege'de deniz parkı açacağını belirten Miçoktakis kışkırtıcı bir çıkış yaptı. Miçotakis, Türkiye'nin tepkisine rağmen Ege'deki projesinden vazgeçemeyeceğinin altını çizdi. Öte yandan Miçotakis, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere 13 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'yı ziyaret edeceğini duyurdu. 

EGE'DE DENİZ PARKI PROJESİ NEDİR?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, biri Ege'de diğeri İyon'da olmak üzere iki tane millî park açacaklarını ifade etti. Söz konusu projeyle Yunanistan'ın deniz koruma alanlarının yüzde 80 oranında artacağını öne süren Miçotakis, 2030'a kadar bu alanlarda deniz avı yapılmaması gerektiğini söyledi. Miçotakis söz konusu ihtimal nedeniyle o bölgelerde insansız hava aracı (İHA) ve yapay zeka gibi teknolojik araçlarla denetim yapılacağını dile getirdi.

TÜRK DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının 9 Nisan 2024 tarihli açıklamasında, "Yunanistan'ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan'ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir.

Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan'a tavsiye ederiz" ifadelerine yer verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.