SON DAKİKA
Hava Durumu

#Insani Koridor

QHA - Kırım Haber Ajansı - Insani Koridor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Insani Koridor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna tahılını taşıyan ikinci gemi Türkiye'ye geldi Haber

Ukrayna tahılını taşıyan ikinci gemi Türkiye'ye geldi

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi, insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, 22 Eylül 2023 tarihinde İstanbul Boğazı'na ulaştı.  Ardından Karadeniz'deki geçici koridordan geçen ikinci gemi olan Ukrayna tahılını taşıyan dökme yük gemisi Aroyat da bugün Türkiye'ye geldi. 17 bin 600 ton tahıl yüklü Palau bayraklı dökme yük gemisi Aroyat, Mısır'a doğru yola çıkıyor. Aroyat, bugün saat 03.00'te (GMT) İstanbul Boğazı'nın güney çıkışına yakın bir yerde bulundu. RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı Haber

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, dün İstanbul Boğazı'na ulaştı.  GEMİ 3 BİN TON UKRAYNA TAHILI TAŞIDI 19 Eylül 2023'te limandan ayrılan geminin 3 bin metrik ton tahıl taşıdığı belirtildi. Emniyetli kontrolden geçen gemi ilgili ülkeye gönderilecek. Limandan ayrılan RESILIENT AFRICA gemisi ile tahıl yüklenen AROYAT gemisi toplamda 20 bin ton tahılı Asya ve Afrika ülkelerine tedarik edecek.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

İlk sivil tahıl gemisi, Ukrayna'nın açtığı insani koridordan Karadeniz'e açıldı Haber

İlk sivil tahıl gemisi, Ukrayna'nın açtığı insani koridordan Karadeniz'e açıldı

Rusya'nın 17 Temmuz 2023 itibarıyla Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle tahıl ticareti yapamayan Ukrayna, limanda mahsur kalan gemiler için insani koridor açtı. 5 gemi, bu sayede varış noktasına Karadeniz üzerinden geri döndü. 17 Temmuz 2023'te ise tahıl ticareti nedeniyle insani koridor üzerinden geçen Palau bandıralı iki gemi Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na demirledi. TAHIL YÜKLÜ GEMİ LİMANDAN AYRILDI Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov limandaki gemiye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kubrakov, "3 bin ton buğday taşıyan RESILIENT AFRICA gemisi Çornomorsk Limanı'ndan ayrılarak İstanbul Boğazı'na doğru yola çıkıyor. Bu, geçen hafta Ukrayna Donanması tarafından sivil gemiler için oluşturulan geçici bir koridor üzerinden Çornomorsk'a giren iki gemiden ilki" bilgisini verdi. Limandan ayrılan RESILIENT AFRICA gemisi ile tahıl yüklenen AROYAT gemisi toplamda 20 bin ton tahılı Asya ve Afrika ülkelerine sevk edecek.  UKRAYNA, KARADENİZ’DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇTI Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgal girişiminin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durumun geçerli olacağı belirtildi.

İlk sivil gemiler Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı Haber

İlk sivil gemiler Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı

Rusya'nın tam 2 ay önce Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Ukrayna tahıl ticareti için yeni yollara başvurdu. Daha önce Ukrayna limanlarında mahsur kalan gemilerin çıkışı için 15 Ağustos 2023 tarihinde açılan insani koridordan tahıl ticaretinde bulunmak üzere ilk kez sivil kargo gemisi geçti. Dün yola çıkan Palau bandıralı RESILIENT AFRICA ve AROYAT dökme yük gemileri bugün Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'na ulaştı.  20 bin ton tahıl yüklencek olan gemi Mısır'a gidecek. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov açıklamasında, mürettebatta Türkiye, Azerbaycan, Mısır ve Ukrayna vatandaşlarının bulunduğunu bildirmişti.  RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor. UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi.

İlk sivil gemiler, Ukrayna limanlarına ulaşmak için insani koridoru kullandı Haber

İlk sivil gemiler, Ukrayna limanlarına ulaşmak için insani koridoru kullandı

İşgalci Rusya'nın 17 Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için geçici insani koridor açtığını ilan etti. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, ilk iki geminin Ukrayna limanlarına ulaşmak için geçici koridoru kullandığını bildirdi. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Karadeniz’de oluşturduğu geçici koridorun, ilk sivil gemiler tarafından Ukrayna limanlarına ulaşmak için kullanıldığını duyurdu. İŞGALCİ RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİKTEN SONRA İLK KEZ SİVİL GEMİLER UKRAYNA YOLUNDA Açıklamasında Kubrakov, “Rus saldırganlığı nedeniyle Odesa, Pivdennıy (Yuzhnıy) ve Çornomorsk limanlarında mahsur kalan gemileri çıkarmak için geçici koridorun kullanılmasının ardından RESILIENT AFRICA ve AROYAT dökme yük gemileri,  Asya ve Afrika ülkelerine götürüleccek 20 bin ton buğday almak amacıyla ilgili güzergahı Çornomorsk Limanı'na giriş yapmak için kullanmaya hazır olduklarını teyit etti. Palau bandıralı gemilerin mürettebatı Türkiye, Azerbaycan, Mısır ve Ukrayna vatandaşlarından oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı. Bakan, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin seyir talimatıyla oluşturulan koridorun daha önce sadece Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekun saldırı girişimi nedeniyle Odesa, Pivdennıy (Yuzhnıy) ve Çornomorsk limanlarında mahsur kalan gemileri çıkarmak için kullanıldığını belirtti. İlgili koridor aracılığıyla 15 Ağustos 2023’ten bu yana 5 gemi Ukrayna limanlarından çıkmayı başardı. RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİ Rusya, 17 Temmuz 2023'te Ukrayna tahılının ihracının önünü açan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildi. Ardından Kremlin rejimi Ukrayna limanlarına gitmek isteyen sivil gemileri tehdit etti. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya giden veya Ukrayna'dan hareket eden gemilerin Rusya tarafından “potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak” olarak görüleceğini duyurdu. UKRAYNA, KARADENİZ’DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇTI Bunun üzerine Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgal girişiminin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durumun geçerli olacağı belirtildi.

Ukrayna'da mahsur kalan bir gemi daha limandan ayrıldı! Haber

Ukrayna'da mahsur kalan bir gemi daha limandan ayrıldı!

20 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'nın Odesa Limanı'nda bekleyen PRIMUS isimli dökme yük gemisi, bugün limandan ayrıldı. Karadeniz Stratejik Araştırma Enstitüsü Projesi Başkanı Andriy Klimenko, bugün limandan ayrılan geminin Bulgaristan'ın Varna kentindeki limana doğru yola çıktığını bildirdi. Klimenko, geminin tahminen yarın 13.00 sularında limana ulaşacağını kaydetti.  PRIMUS, Rusya'nın 17 Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Ukrayna'dan ayrılan ikinci gemi oldu. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Karadeniz'de devriye gemileri gezdirdiğini ve mayın döşediğiini duyurmuştu. Bununla birlikte Rusya ise Ukrayna'ya giden veya Ukrayna'dan hareket eden gemilerin tehlike potansiyeli taşıdığını ve gemileri vurma hakkına sahip olduğunu savunmuştu.  Bunun üzerine Ukrayna, limanda mahsur kalan gemileri tahliye etme kararı almış ve ilk adımı 17 Ağustos 2023'te atmıştı.  UKRAYNA, KARADENİZ’DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇTI Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgal girişiminin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durum geçerli olacaktı. Bahsi geçen insani koridor rotalarının, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna'nın Çornomorsk, Odesa ve Pivdennıy limanlarında bulunan sivil gemiler için de kullanılacağı belirtildi. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar: İnsani koridor konusunda temas noktası arayışı devam ediyor Haber

Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar: İnsani koridor konusunda temas noktası arayışı devam ediyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, savaş esirlerinin ve kaçırılan sivillerin Rusya'dan Ukrayna'ya iadesi için bir insani koridor oluşturulmasına ilişkin, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı diyalogun henüz "belirli bir çerçeveye” sahip olmadığını ancak "temas noktası" arayışlarının devam ettiğini ifade etti. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrinform haber ajansının bugün düzenlediği basın konferansına çevrimiçi olarak katılarak Türkiye’nin, savaş esirleri ve kaçırılan sivilleri Rusya’dan Ukraynaya iadesi için oluşturulması teklif edilen insani koridor hakkında açıklama yaptı. İnsani koridorun oluşturulma şartları konusunda ombudsmanlar arasında diyalogun devam ettiğini belirten Bodnar, “Şu anda bu diyalogun henüz belirli bir çerçevesi yok ama temas noktası arayışları devam ediyor ve bunun hassas unsurlarından biri de çocuklar. Ukraynalı çocukların Ukrayna topraklarından yasa dışı olarak sınır dışı edilmesi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin ve Rusya Çocuk Hakları Yetkilisi hakkında aldığı kararı biliyoruz. Dolayısıyla bu olası perspektiflere sahip olan çok hassas konulardan biridir. Ve şimdi bunun üzerinde de çalışıyoruz, tartışıyoruz ve bu girişimi uygulamanın yollarını arıyoruz.” dedi. TÜRKİYE’DEN İNSANİ KORİDOR TEKLİFİ İşgalci Rusya 24 Şubat 2022’de Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırılara başladı. Rusya’nın başlattığı saldırganlık nedeniyle on binlerce sivil zarar gördü. Çatışmalar nedeniyle meydana gelen insani sorunları ve esir değişimi sürecini ele almak için Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets ve Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Türkiye'nin arabuluculuğunda Ankara’da 11-12 Ocak 2023 tarihlerinde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda bir araya gelmişti. Görüşme sırasında Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Rusya tarafından esir alınan asker ve sivillerin Ukrayna’ya iade edilmesi amacıyla insani koridor açılması için hazır olduklarını ve gereken çabayı vereceklerini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.