SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar: İnsani koridor konusunda temas noktası arayışı devam ediyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, savaş esirlerinin ve kaçırılan sivillerin Rusya'dan Ukrayna'ya iadesi için insani koridor oluşturulması konusunda ombudsmanlar arasındaki diyalogun devam ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar: İnsani koridor konusunda temas noktası arayışı devam ediyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, savaş esirlerinin ve kaçırılan sivillerin Rusya'dan Ukrayna'ya iadesi için bir insani koridor oluşturulmasına ilişkin, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı diyalogun henüz "belirli bir çerçeveye” sahip olmadığını ancak "temas noktası" arayışlarının devam ettiğini ifade etti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrinform haber ajansının bugün düzenlediği basın konferansına çevrimiçi olarak katılarak Türkiye’nin, savaş esirleri ve kaçırılan sivilleri Rusya’dan Ukraynaya iadesi için oluşturulması teklif edilen insani koridor hakkında açıklama yaptı.

İnsani koridorun oluşturulma şartları konusunda ombudsmanlar arasında diyalogun devam ettiğini belirten Bodnar, “Şu anda bu diyalogun henüz belirli bir çerçevesi yok ama temas noktası arayışları devam ediyor ve bunun hassas unsurlarından biri de çocuklar. Ukraynalı çocukların Ukrayna topraklarından yasa dışı olarak sınır dışı edilmesi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin ve Rusya Çocuk Hakları Yetkilisi hakkında aldığı kararı biliyoruz. Dolayısıyla bu olası perspektiflere sahip olan çok hassas konulardan biridir. Ve şimdi bunun üzerinde de çalışıyoruz, tartışıyoruz ve bu girişimi uygulamanın yollarını arıyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’DEN İNSANİ KORİDOR TEKLİFİ

İşgalci Rusya 24 Şubat 2022’de Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırılara başladı. Rusya’nın başlattığı saldırganlık nedeniyle on binlerce sivil zarar gördü.

Çatışmalar nedeniyle meydana gelen insani sorunları ve esir değişimi sürecini ele almak için Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets ve Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Türkiye'nin arabuluculuğunda Ankara’da 11-12 Ocak 2023 tarihlerinde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda bir araya gelmişti. Görüşme sırasında Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Rusya tarafından esir alınan asker ve sivillerin Ukrayna’ya iade edilmesi amacıyla insani koridor açılması için hazır olduklarını ve gereken çabayı vereceklerini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.