SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı

Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'ndan ayrılarak insani koridordan geçen ve anlaşma dışında 3 bin ton tahıl taşıyan RESILIENT AFRICA isimli ilk sivil gemi dün İstanbul Boğazı'na demirledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2023 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İnsani koridordan geçen tahıl gemisi İstanbul'a ulaştı

Ukrayna, limanlarında mahsur kalan gemiler için 15 Ağustos 2023 tarihinde insani koridor açtı. İlk kez tahıl taşıyan iki sivil gemi insani koridor kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatı yapacak. Ukrayna'nın Çornomorsk Limanı'nda tahıl yükleyen RESILIENT AFRICA adlı Palau bandıralı gemi, dün İstanbul Boğazı'na ulaştı. 

GEMİ 3 BİN TON UKRAYNA TAHILI TAŞIDI

19 Eylül 2023'te limandan ayrılan geminin 3 bin metrik ton tahıl taşıdığı belirtildi. Emniyetli kontrolden geçen gemi ilgili ülkeye gönderilecek. Limandan ayrılan RESILIENT AFRICA gemisi ile tahıl yüklenen AROYAT gemisi toplamda 20 bin ton tahılı Asya ve Afrika ülkelerine tedarik edecek. 

RUSYA, UKRAYNA'YA HAREKET EDEN GEMİLERİ TEHDİT EDİYOR

Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında 22 Temmuz 2022'de başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de Ukrayna'ya hareket eden veya Ukrayna'dan yola çıkan gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirdi. Söz konusu gemilere saldırının meşru olduğunu belirten işgalci Rusya, her fırsatta Ukrayna limanlarını bombalıyor.

UKRAYNA'DAN İNSANİ KORİDOR HAMLESİ

Buna bağlı olarak anlaşma dışında limanda mahsur kalan gemilerin ilgili ülkelere gönderilmesi için Ukrayna, 15 Ağustos 2023'te insani koridor açtı. Bu kapsamda 5 gemi koridor üzerinden geçiş yaptı. Bugün ilk kez tahıl taşıyacak olan gemi, Çornomorsk Limanı'na demirledi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.