SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya MTTDB Milletvekili Varol Amet: Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir

III. Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Romanya Milletvekili Varol Amet, Kırım Tatar halkına her zaman destek olacaklarını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 18:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya MTTDB Milletvekili Varol Amet: Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Romanya Milletvekili Varol Amet, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Milletvekili Amet, Antalya Diplomasi Forumu'na davet edildiği için Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov ile bir araya gelmekten memnun olduğunu dile getiren Amet, görüşmede Kırım Tatarlarının vatanına dönmesi için neler yapılması gerektiği üzerine konuştuklarını belirtti. 

"KIRIM TATARLAR KARDEŞLERİMİZE KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK"

Ahmet, QHA'nın "Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı saldırı başlatmasının ardından Romanya'ya gelen Kırım Tatarı var mı?" sorusuna verdiği yanıtta az sayıda bir göçün yaşandığını söyledi. Romanya'nın Kırım Tatarlarına her konuda destek olduğunu dile getiren Ahmet, "Romanya Tatarları olarak savaşın başladığı ilk günden bu yana Ukrayna'ya ve Kırım Tatarlarına yönelik desteğimizi açık bir şekilde ifade ettik. Kardeşlerimize kapımızı açtık, elimizden gelen desteği verdik. Biz her zaman söylüyoruz, Kırım Tatarlarının derdi bizim derdimizdir" dedi.

Diğer yandan Romanya'daki yerleşik Kırım Tatarlarının yaşamı hakkında bilgi veren Ahmet, kültürün ve anadilin hala yaşatıldığına dikkat çekti. "Hiçbir zaman anadilimizi unutmadık" diyen Ahmet, Kırım Tatarcanın Romanya Parlamentosunda onaylandığını ve bu bağlamda 5 Mayıs'ta Kırım Tatarlarının Anadil Günü'nün kutlandığını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.