SON DAKİKA
Hava Durumu

150 Kırımlı siyasi tutsak, Rusya'daki hapishanelerde alıkonuluyor

Kırım Dayanışması insan hakları teşkilatı, 191 Kırımlı siyasi tutsaktan 150’sinin Rusya’daki cezaevlerinde alıkonulduğunu bildirdi. İnsan hakları savunucularına göre Rusya, baskıyı artırmak için kasıtlı olarak Kırımlıları evlerinden çok uzaktaki cezaevlerine gönderiyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2023 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
150 Kırımlı siyasi tutsak, Rusya'daki hapishanelerde alıkonuluyor

Kırım Dayanışması insan hakları teşkilatının verilerine göre, Kırımlı siyasi tutsakların yüzde 80’i yasa dışı olarak Rusya’daki cezaevlerine sevk edildi. Yani 191 siyasi tutsaktan 150’si Rusya’daki cezaevlerinde alıkonuluyor. Siyasi tutsaklardan bazıları evlerinden 600 kilometre uzaklıktayken bazıları 5 bin kilometre uzaklıkta esaret altında yaşıyor.

Krım.Realii haber ajansına konuşan Kırım Dayanışması Koordinatörü Lutfiye Zudiyeva, "Rusya’da sadece 8 cezaevi vardır. Diğer ceza infaz kurumları genel rejim kolonisi (Rusya'da kapalı tip bir ıslah kurumu) olarak geçiyor. Kırımlı siyasi tutsakların çoğu en katı ve en zorlu koşullar altındaki cezaevlerine gönderiliyor. Tüm bu cezaevleri Kırım’dan uzakta bulunuyor. Ceza aldıktan sonra siyasi tutsaklar bu kurumlar arasında dağıtılıyorlar ve bir daha Kırım'a dönemiyorlar" ifadelerini kullandı.

RUSYA KASITLI OLARAK SİYASİ TUTSAKLARI KIRIM’DAN UZAK OLAN CEZAEVLERİNE GÖNDERİYOR

Kırımlı siyasi tutsakların yerleştirildiği cezaevleri katı tutuklama kurallarına sahip; tutsakların alabileceği kargo, görüşme ve telefon araması sayısı sınırlı. Tüm bunların mahkumların haklarının ciddi bir ihlali olduğunu belirten Zudiyeva, “Bize göre bunlar kasıtlı olarak yapılıyor. Bu siyasi tutsakların evlerine düzenlenen baskından başlayan baskıların devamıdır. Mahkum edildikten sonra bilgi ve fiziksel tecritte tutuluyorlar. Bu tecritin amacı; evden çok uzakta ve Kırım’dayken sahip olduğu desteği hissedemediği koşullarda insanı yavaş yavaş yok etmektir” dedi.

İŞGALCİ RUSYA ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Cenevre Sözleşmesi'ne göre işgal altındaki topraklarda alıkonulan kişilerin, mahkûmiyet halinde cezasını işgal altındaki topraklarda çekmesi gerekiyor. İşgal altındaki topraklardaki yerli vatandaşların herhangi bir nedenden ötürü işgalci ülkenin topraklarına sınır dışı edilmesi uluslararası hukuk ihlalidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.