SON DAKİKA
Hava Durumu

Taşeva: 191 Kırımlı siyasi tutsaktan 123'ü Kırım Tatarıdır!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya'nın siyasi nedenlerden ötürü 123 Kırım Tatarını alıkoyduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Taşeva: 191 Kırımlı siyasi tutsaktan 123'ü Kırım Tatarıdır!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya tarafından alıkonulan 191 Kırımlı siyasi tutsaktan 123’ünün Kırım Tatarı olduğunu açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, dün Kıyiv’de düzenlediği yıllık basın konferansında, Rusya tarafından alıkonulan Kırımlı siyasi tutsaklarına dair açıklamada bulundu. Taşeva, Aralık 2023 itibaren Rus işgal yönetiminin siyasi nedenlerden ötürü 191 Kırım sakinini alıkoyduğunu aktararak bu kişilerden 123’ünün Kırım Tatarı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Taşeva, söz konusu kişilere karşı sözde “terörizm” ve “sabotaj” suçlamaların yöneltildiğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinin siyasi tutsakların adlarının yer aldığı listelerini uluslararası ortaklarına, Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisine ve esir takası ile ilgilenen kurumlara ilettiğini kaydeden Taşeva, “Ancak yakın zamanda siyasi tutsaklardan herhangi birinin esir takası çerçevesinde serbest bırakılması beklenmiyor.” ifadelerini kullandı.

HERSON VE ZAPORİJJYA’DAN KAÇIRILAN EN AZ 140 SİVİL KIRIM’DA ALIKONULUYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Yardımcısı Mariya Tomak, Rusya 24 Şubat 2023’te Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra temsilciliğin “sivil esirler” olgusu ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Ön bilgilere göre Rus işgal güçleri, Herson ve Zaporijjya bölgelerinde yaklaşık 140 sivili kaçırarak onları Kırım’daki tutukevlerine sevk ettiğini aktaran Tomak, “Bu insanlar ayrı bir yerde alıkonuluyor ve onlara karşı şiddet uygulanıyor. Aralarında 75 yaşındaki İspanya vatandaşı da var. Diğer yetkili kurumlarla birlikte Kırım Temsilciliği bu yönde çalışmalar yürütüyor.” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.