SON DAKİKA
Hava Durumu

Bariyev’den BM’ye Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesini kurma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Vaşington’da düzenlenen Birinci Uluslararası Yerli Barışın İnşası Zirvesi'nde KTMM'yi temsil etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2024 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 21:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bariyev’den BM’ye Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesini kurma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Vaşington'da düzenlenen Birinci Uluslararası Yerli Barışın İnşası Zirvesi’ne katılarak Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarlarının temsilci organları KTMM ile Kırım Tatar Milli Kurultayının üstlendiği misyon hakkında bilgi verdi.

ABD’nin başkenti Vaşington’da 11-12 Nisan tarihleri arasında Birinci Uluslararası Yerli Barışın İnşası Zirvesi düzenleniyor. 50 yerli halkın temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen zirve, ABD Barış Enstitüsü tarafından hayata geçirildi.

Zirveye katılan KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev "Yerli Halkların Tahkim Uygulaması" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Bariyev konuşmasında, Kırım Tatar halkını temsil eden KTMM ile Kırım Tatar Milli Kurultayının, yerli halkın temsilcileri ile yetkililerin temsilcileri veya diğer ulusların temsilcileri arasında ortaya çıkan tartışmalı durumların çözümünde oynadığı rolden bahsettiğini bildirdi. Ayrıca Bariyev, panede yaptığı konuşma ile ilgili şu açıklamada bulundu:

"2007 yılında Kurultay’da öne sürdüğüm, Kırım Tatar halkının kendi kendini örgütleme sisteminde Ukrayna’nın Arabuluculuk ve Tahkim Mahkemeleri yasalarına dayanarak bir yargı enstitüsü olan Kadiyatı oluşturma girişimim hakkında bilgi verdim. O dönemde özel bir komisyon oluşturuldu ancak Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi ve KTMM’nin yasaklanması nedeniyle ne yazık ki bu girişim hiçbir zaman hayata geçirilemedi."

Bariyev konuşmasında ayrıca, yerli halkların haklarının korunmasına yönelik uluslararası mekanizmaların kısa bir analizini yaparak, yerli halklar arabulucuları ve danışmanlarından oluşan uluslararası bir grubun oluşturulması gerektiğini belirtti. Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesi oluşturulmasına yönelik bir girişimin bulunduğuna dikkat çeken Bariyev, “Bildiğim kadarıyla, uzun yıllardır uluslararası bir yerli halklar mahkemesi kurma girişiminde bulunuluyor. Bu mahkeme fiilen var ancak hukuken BM sistemine dahil değil. Bence bu, yerli halkların haklarının ihlaline ilişkin birincil bilgilerin toplanması, nitelikli bir şekilde işlenmesi ve sistematik hale getirilmesi için BM sistemi tarafından desteklenmesi gereken harika bir fikirdir." dedi.

BİRİNCİ ULUSLARARASI YERLİ BARIŞIN İNŞASI ZİRVESİ

ABD Barış Enstitüsü, Birinci Uluslararası Yerli Barışın İnşası Zirvesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Yerli halklar dünyanın her yerinde sıklıkla şiddetli çatışmaların, isyanların ve organize suçun ön saflarında yer alan ihtilaflı sınır bölgelerinde yaşıyor. Sınırlı istihdam fırsatları nedeniyle yerli halklar orantısız bir şekilde silahlı gruplara dahil ediliyor. Bu arada yasa dışı tacirler ve suçlular, yasa dışı faaliyet gösteren madencilik endüstrilerinden korunan türlerin kaçak avlanmasına ve arazi hırsızlığına kadar şiddet içeren doğal kaynaklar için topraklarını hedef alıyor. Ancak bu birçok riske ve engele rağmen yerli topluluklar şiddeti çözmek ve yerel barışı inşa etmek için sürekli olarak geleneklerinden, kültürlerinden ve dini uygulamalarından yararlandılar. Çoğu zaman son derece başarılı olmasına rağmen, bu çabalar barış inşası camiası tarafından yeterince takdir edilmiyor veya resmi barış süreçlerinde tamamen göz ardı ediliyor.

Barış Enstitüsü, bu boşluğu doldurmak amacıyla, yerli halkların liderlerinin şiddete direnmelerine ve barışı inşa etmelerine olanak tanıyan benzersiz kapasite ve yaklaşımların daha iyi anlaşılmasını sağlamak üzere dünyanın dört bir yanından 50 yerli halk liderini bir araya getiriyor. Bu tarihi etkinlik, yerli halkların barış süreçlerine dahil edilmesini ilerletmek, sınır ötesi şiddet içeren çatışmaları azaltmak ve çözmek için çalışabilecek küresel yerli barış inşacıları ağının kurulmasına yardımcı olacaktır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.