SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Eylül 2022'den bu yana yaklaşık 8 bin Kırım Tatarı Kırım'ı terk etti

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım'daki işgalci Rus yetkililerin Kırım Tatarlarını vatanını terk etmeye zorlayan bir politikayı izlediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Eylül 2022'den bu yana yaklaşık 8 bin Kırım Tatarı Kırım'ı terk etti

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, savaş suçlusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Eylül 2022’de ilan ettiği seferberlik sonucunda Rus ordusunda askerî hizmete zorlanmaktan kaçınmak için 6 ile 8 bin Kırım Tatarının Kırım’ı terk ettiğini açıkladı.

"KIRIM'I BÜYÜK BİR ASKERΠÜS HALİNE GETİRDİLER"

KTMM Başkanı Refat Çubarov Amerika'nın Sesi haber ajansına verdiği röportajda, Kırım'daki Rus yetkililerin henüz insanları topraklarından toplu olarak sürmediğini veya Yarımada'nın dışına çıkarmadığını ancak işgalcilerin insanları Kırım'ı terk etmeye zorlayan bir politikayı izlediğini vurguladı.

Çubarov, “Kırım'ı büyük bir askerî üs ve askerî eğitim alanı haline getirdiler. Sadece daha fazla saldırganlık için kullandıkları böyle bir bölgede, işgali kabul etmeyen, bu Ruslara sadık olmayan insanlara ihtiyaçları olmadığı açıktır. Kırım Tatarlarını ve etnik Ukraynalıları bu kişiler kategorisine dahil ettiler.” şeklinde konuştu.

KTMM Başkanı ayrıca, Eylül 2022’den bu yana için 6 ile 8 bin Kırım Tatarının Kırım’ı terk ettiğini kaydederek, Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmaktan kaçınmak için vatanını terk ettiğini belirtti.

İŞGALCİLER KIRIM'DAKİ SEFERBERLİK FAALİYETLERİ ARTIRDI

KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin Kırım’da seferberlik faaliyetlerini artırdığını açıklamıştı. Bariyev, Kırım’da alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerinde mobil seferberlik gruplarının çalışmaya başladığını kaydetmişti.

KIRIM TATARLARI VATANINI TERK ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, Yarımada'yı terk etmek zorunda kaldı.

İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” şeklinde konuşmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.