SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Kazan Tatar halkı, özgür ve bağımsız olma hakkına sahip

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kazan Tatar halkı dahil olmak üzere Rusya tarafından köleleştirilmiş tüm halkların bağımsız devlet kurma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2023 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Kazan Tatar halkı, özgür ve bağımsız olma hakkına sahip

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yakın zamanda, Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti’nin, "Tataristan’ın bağımsızlığını ve Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti’ni, Tataristan halkının Moskova sömürgesi etkisinde olmayan temsilci organı" olarak tanıma çağrısını yakın zamanda inceleyecek. 

Kırım Haber Ajansına konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “KTMM, Ukrayna’ya verilen destek, Kırım Tatar ve Kazan Tatar halklarının arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gibi konularda Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti ile etkili bir şekilde işbirliği yapıyor.” dedi.

Modern Rusya’da, yerli halkların, kendi kaderini tayin etme hakkının ihlal edildiğini ve iradeleri dışında Rusya’nın bir parçası olmaya zorlandığını belirten Çubarov, “Tataristan'ın yerli halkı olan Kazan Tatar halkı, kesinlikle özgürlüklerini kazanmak ve bağımsız bir devlet kurmak için büyük çaba sarf eden köleleştirilmiş halklar arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

"KAZAN TATAR MİLLİ HAREKETİ BÜYÜK BASKILARA UĞRADI"

Sovyetler Birliği döneminde ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Moskova’nın, yerli halkların bağımsızlık arzusunu yok etmek için elinden gelen her şeyi yaptığını hatırlatan KTMM Başkanı, “Tataristan’da Kazan Tatar milli hareketi yok edildi, birçok aktivist baskıya uğradı ve alıkonuldu, bir kısmı vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. Rus ordusunun Kırım’a girmesi ve yarımadayı işgal etmesiyle Şubat 2014 tarihinde başlayan Ukrayna-Rusya savaşı, Rusya’nın ve zorla toprakları ile birlikte Rus İmparatorluğuna daha sonra Sovyetler Birliğine dahil edilen yerli halklarının geleceği meselesini gündeme getirdi.” dedi.

"RUSYA TARAFINDAN KÖLELEŞTİRİLMİŞ HALKLAR BAĞIMSIZ OLMA HAKKINA SAHİP"

Ukrayna-Rusya Savaşının, Ukrayna’nın zaferiyle ve toprak bütünlüğünün geri kazanılmasıyla sona ereceğini kaydeden Çubarov, “Öte yandan bunun Rusya'nın intikamcı duygularını engelleyeceğine dair hiçbir garanti yok. Dolayısıyla Moskova tarafından köleleştirilmiş halkların geleceği ve gelişmeleri garanti edilemez. Buna dayanarak bizim tutumumuz şu: Kazan Tatar halkı dahil olmak üzere Rusya tarafından köleleştirilmiş tüm halklar, uluslararası norm ve ilkelerine uygun olarak özgür ve bağımsız olma haklarına sahipler. Buna bağımsız devlet kurma hakları da dahil.” değerlendirmesinde bulundu.

SÜRGÜNDEKİ BAĞIMSIZ TATARİSTAN HÜKÜMETİNDEN KTMM'YE ÇAĞRI

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti, Tataristan halkının Moskova sömürgesi etkisinde olmayan temsilci organı olarak tanınmak için Kırım Tatar Milli Meclisine (KTMM) çağrı yaptı. Çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:

"Dolayısıyla, Kırım Tatarlarının temsil organı olan KTMM’den, Tataristan Cumhuriyeti'nin egemenliğinin ve bağımsızlığının tanınması olasılığını değerlendirmesini istiyoruz. Ayrıca Bağımsız Tataristan Hükumetini, yurt dışında yaşayan Tatarların Moskova sömürgesinin etkisinde olmayan temsilci organı olarak tanınması için çağrı yapıyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.