SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Numan Çelebicihan’a saygı gösterilmesinin en iyi yolu, Kırım'ın işgalden kurtarılmasıdır

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 105. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2023 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2023 18:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Numan Çelebicihan’a saygı gösterilmesinin en iyi yolu, Kırım'ın işgalden kurtarılmasıdır

Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ın şehit edilişinin 105. yıl dönümü bugün, 23 Şubat 2023 tarihinde kaydediliyor. 

Antlı şehit olarak anılan Numan Çelebicihan, bağımsızlık ve istiklal mücadelesinde kararlılık ve milli dirilişi sembolize etmesi bakımından Kırım Tatar halkının en müstesna şahsiyetlerinden birisi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 105. yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

"NUMAN ÇELEBİCİHAN'IN ADI KIRIM VE UKRAYNA'NIN TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLDU"

Numan Çelebicihan’ın 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından Akyar’da (Sivastopol) vahşice öldürüldüğünü hatırlatarak, “SSCB yıllarında, komünist ideologların emrettiği iftira bağlamı dışında Numan Çelebicihan’ın adının anılması yasaktı. Bağımsız Ukrayna yıllarında Numan Çelebicihan’ın adı Kırım, Kırım Tatar halkı ve Ukrayna devletinin tarihinde önemli bir yere sahip oldu. 2022 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde Numan Çelebicihan’ın adını taşıyan tabur oluşturuldu. Taburda, Kırım sakini Ukrayna vatandaşları görev yapıyor.” ifadelerini kullandı.

"NUMAN ÇELEBİCİHAN'A SAYGI GÖSTERMENİN EN İYİ YOLU KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASIDIR"

Bugün işgal altındaki Kırım başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde Numan Çelebicihan’ın anısına çeşitli etkinliklerin yapılacağını belirten Çubarov, “Ancak Numan Çelebicihan’a ve onun Kırım Tatar halkı yararına yürüttüğü önemli faaliyetlerine saygı göstermemizin en iyi yolunun Kırım’ı Rus barbarlardan kurtarmak ve Ukrayna'nın Kırım Yarımadası üzerindeki devlet egemenliğinin yeniden sağlanması olacaktır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.