SON DAKİKA
Hava Durumu

Hansaray Müzesinin eski müdürü Server Ebubekirov hayatını kaybetti

Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Bahçesaray'daki Hansaray Müzesinin eski müdürü Server Ebubekirov, 25 Temmuz 2023 tarihinde hayatını kaybetti. Ünlü Kırım Tatar gazeteci-yazar Zera Bekirova, Server Ebubekirov’un hayatını Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2023 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2023 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hansaray Müzesinin eski müdürü Server Ebubekirov hayatını kaybetti

Bahçesaray Hansaray Müzesinin yıllarca müdürlüğünü yapan ve Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 2014'te çok sevdiği işinden ayrılan Server Ebubekirov, bugün hayata gözlerini yumdu. Nenkecan Dergisi Başeditörü, ünlü Kırım Tatar gazeteci-yazar Zera Bekirova, Server Ebubekirov'un hayatını Kırım Haber Ajansına anlattı.

ZERA BEKİROVA, SERVER EBUBEKİROV'U ANLATTI

Zera Bekirova, merhum Kırım Tatarı Server Ebubekirov hakkında Kırım Haber Ajansına şunları söyledi:

“1951 yılında Özbekistan’ın Semerkand şehrinde doğdu. Annesi Bahçesaray’ın Çotkara, babası ise Akyar’ın Mamaşay köyünden. Taşkent Nizami Pedagoji Enstitüsü Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı bölümünün ilk mezunlarındandır. 1988’de Kırım’a döndü ve Hansaray Müzesine iş başvurusunda bulundu. O zamanlar, Kırım Tatarlarının Hansaray’a yakınlaştırılmadığı bir dönemdi. Aylarca işsiz kalmış, hatta inşaat işçisi olarak bile çalışmıştı. Israrlı çabaları sonucunda 1989 senesi ocak ayında işe alındı. Sonrasında, Hansaray Müzesinin müdürü oldu.

Bahçesaray Saray Müzesi Müdürü, etnograf Üsein Bodaninskiy'in​​​​​​ devamcısı olarak, müzenin Kırım Tatar halkının kültürel mirası olduğunu hatırlattı. Bu şekilde korunması için özverili bir şekilde çalıştı. Onun çabaları sayesinde İkinci Dünya Savaşı sırasında müzeden çıkarılan değerli sergiler iade edilmiş, milletimizin tarihi ve medeniyetiyle ilgili eserler toplanmıştır.

Server Ebubekirov, Hansaray Müzesinin eski müdürlerinin hepsiyle görüşmeye, konuşmaya ve bilgi almaya çalıştı. Hansaray Müzesini ziyaret eden dönemin Britanya Prensi Charles’ı ağırladı. 2014’ten sonra Server Aga, müzede çalışmak istemedi. En sevdiği işinden ayrıldığı için çok üzülmesine rağmen ne kadar ısrar ettiler ise de o, bunu kabul etmedi. Yayına hazır 4 kitabı vardı. Ancak yaşadığı bu ciddi hastalık, onun hayallerinin gerçekleşmesine izin vermedi."

RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

İşgalci Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, güya restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Kırım Tatar izlerinin de silinmesine yönelik faaliyet yürütüyor. Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahribat, zaman zaman gündeme geliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkının eski Müdürü Elmira Ablalimova, Rus işgalcilerin 16 Aralık 2022’de “restorasyon" çalışmaları adı altında Hansaray’daki Altın Oda’nın çatısını ve vitray camlarını tamamen söktüğünü bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.