SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı

KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal güçlerinin Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin üyelerine uygulanan baskıyı artırdığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 00:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanının, Rusya ile ilgili kararını açıklaması sonrasında Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik baskıların arttığını ifade etti. Bariyev, son dönemde Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov dışında, Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin çok sayıda üyesinin evlerine baskınların düzenlendiğini ancak farklı nedenlerden dolayı bu olayların basına yansıtılmadığını aktardı.

Suspilne.Krım haber ajansına, 13 Mart 2024 tarihinde Rus işgal güçleri tarafından Edem Dudakov’un alıkonulmasını değerlendiren KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, “Edem Dudakov sosyal olarak aktif, her zaman kendi fikirlerini savunan bir insan ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu üyesidir. Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ile ilgili kararını açıkladıktan sonra, işgalcilerin Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına karşı baskıyı artırdığını belirtmek istiyorum. Dudakov’un evinde yapılan arama duyuruldu. Ancak elimizde olan verilere göre daha önce Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin üyelerinin evlerinde aramalar yapıldı. İşgalciler direkt evlerine gelerek, ‘Gözümüz üzerinde. Bunu birilerine anlatırsanız sorunlarla karşılaşırsınız’ dediler.” açıklamasında bulundu.

BASKI VAKALARI İLE İLGİLİ BİLGİLER DÜNYAYA DUYURULMALI

Bariyev baskılardan korkan insanların sessiz kalmayı tercih ettiğini belirterek, “Bana göre bu olumsuz bir eğilim çünkü bu nedenle ırk ayrımcılığına ilişkin tüm süreçleri tam olarak takip edemiyoruz ve Adalet Divanı kararında da belirtildiği gibi deliller eksik kalıyor. İnsanlar, Rusya Federasyonu'na uluslararası düzeyde daha fazla baskı uygulayabilmemiz için bu tür vakaların duyurulmasının, bilgi toplayıp aktarmanın gerekli olduğunu anlamalıdır.” dedi.

EDEM DUDAKOV’A BASKI

Rus işgal güçleri, dün sabah erken saatlerinde Kırım’ın Bahçesaray kentinde yaşayan Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov’un evine baskın düzenledi. Evinde yapılan aramanın ardından Dudakov işgalcilerce alıkonuldu. Aynı gün akşam saatlerinde Dudakov serbest bırakıldı.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI IRK AYRIMCILIĞI BAĞLAMINDA UKRAYNA’YA SADECE BİR KONUDA HAK VERDİ

Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı, 31 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna'nın Rusya’ya karşı “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme” kapsamında açtığı davada nihai kararını açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı aldığı kararda, Rus işgali altındaki Kırım’da KTMM ve Kırım Tatar halkına yapılan sistematik baskıların gerçek olduğunu kaydetti ancak bunların etnik baskı olmadığını, bu baskıların siyasi nedenlerden ötürü yapıldığını belirtti. Mahkeme “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesi” çerçevesinde Ukrayna’ya sadece bir madde konusunda destek vererek Ukraince eğitim veren tüm okulların Rusya taraftan kapatılmasının ilgili sözleşmeyi doğrudan ihlal ettiğini kabul etti

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanının, 31 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Rusya’ya karşı açtığı davada açıkladığı kararı QHA’ya yorumlamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.