SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın Canköy kentinde Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Rus işgali altındaki Kırım’ın Canköy kentinde de Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 79. yıl dönümü dolayısıyla anma eylemleri düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2023 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2023 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın Canköy kentinde Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 79. yıl dönümünde sürgün kurbanları anılıyor. İşgalci yönetimin tüm baskı ve dağıttığı “uyarı kağıtlarına” rağmen Kırım Tatarları yarımadanın çeşitli yerlerinde, sürgün kurbanlarını anma eylemleri düzenliyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ın Canköy kentinde Kırım Tatarlarının 18 Mayıs Sürgünü kurbanlarını andığını bildirdi. Anma etkinliğinden görüntüleri paylaşan Çubarov, Kırım Tatarlarının,  Canköy tren istasyonunda dikilen hatıra levhasına çiçek bırakarak Sürgün kurbanlarına dualarla andığını aktardı.

İŞGALCİLER BU SENE DE 18 MAYIS ÖNCESİ "UYARI KAĞITLARI" DAĞITTI

Rusya Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana her yıl yaptığı gibi işgalci yönetim bu yıl da, 18 Mayıs öncesinde, Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde yaşayan Kırım Tatarlarına  “uyarı kağıtları” dağıttı. İşgalci yetkililerin dağıttığı uyarı kağıtlarında, "toplantılar, mitingler, gösteriler, yürüyüşler ile ilgili" Rus yasasının ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğu kaydediliyor.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.