SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi mahkûm Yanikov'a hapishanede işkence!

Yasadışı bir şekilde 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar siyasi mahkûm Asan Yanikov, Vladimir Merkez Hapishanesi görevlileri tarafından darbedildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi mahkûm Yanikov'a hapishanede işkence!

Kırım'ı uluslararası hukuku çiğneyerek 2014 yılından bu yana işgal altında tutan Rusya, Yarımada'da uyguladığı sistematik baskı politikalarını sürdürüyor. Rusya tarafından kurgulanan sözde davalar çerçevesinde haklarında çeşitli suçlardan cezalara çarptırılan siyasi mahkûmlar, Rus hapishanelerinde insanlık onurunu hiçe sayan uygulamalara, kötü muamelelere ve işkencelere maruz kalıyor.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, son olarak hakkında 15 yıl kesinleşmiş hüküm verilen Kırım Tatar aktivist Asan Yanikov'a Vladimir Merkez Hapishanesi görevlileri tarafından fiziksel şiddet uygulandığını açıkladı. Mahkûmun yakınları ve avukatı aracığıyla edindiği bilgiyi kamuoyuna paylaşan Lubinets, Yanikov'un kafasının işkenceci iki görevli tarafından beton zemine vurulduğunu ve olay sonrasında sağlık görevlisinin yaralandığı kafa bölgesi yerine bacaklarını muayene ettiğini kaydetti.

RUS HAPİSHANELERİNDEKİ ZULÜM DEVAM EDİYOR

Kırım Tatar siyasi mahkûmun ablası Fatime Yanikova'nın Kırım Dayanışması teşkilâtına aktardığı bilgilere göre olay, Asan'ın hücresinden yiyeceklerini almak için koğuşa gitmek için izin istemesi üzerine gerçekleşti. İlk talebine cevap alamaya siyasi mahkûmun koğuşa ne zaman gidebileceğini tekrar sorması üzerine, Yanikov iki gardiyan tarafından önce yatırıldı ve sonrasında başı birkaç kez beton zemine sertçe vuruldu. 

Fatime Yanikova, söz konusu olay sonrasında şidetli bir baş ağrısı yaşayan ve tıbbı tedaviye ihtiyaç duyan Asan Yanikov'un yanına gelen sağlık personelinin, yüzünde oluşan yara ve baş ağrısını muayene etmeden sadece bacaklarını inceledikten sonra gittiğini söyledi. Yanikova, kardeşinin çok sabırlı olmasına rağmen olanları kamuoyuna duyurmak istediğini çünkü söz konusu cezaevinde çok sayıda siyasi mahkûmun bulunduğu ve dayağın bir norm haline gelmesini istemediğini sözlerine ekledi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Ofisi tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, söz konusu olayın 6 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştiği aktarılırken, siyasi mahkûma yönelik bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğu ve İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nde yer alan uluslararası hukukun temel ilkelerinin ihlal edildiği belirtildi.

Öte yandan Dmıtro Lubinets, "Rusya Federasyonu, Kırım Tatar aktivist Asan Yanikov'un haklarının bariz bir şekilde ihlal edilmesine son vermeli, onu ve yasadışı olarak gözaltına alınan diğer tüm Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakmalıdır!" açıklamasında bulundu.

ASAN YANİKOV 2019 YILINDAN BU YANA TUTUKLU

Tutuklanmadan önce Kırım'daki siyasi davaların görüldüğü mahkemelere katılan Kırım Tatar aktivist Asan Yanikov, siyasi mahkumlara yardım faaliyetlerinde görev alıyordu. 2017 yılında, milli ve dini gerekçelerle yapılan zulmü protesto etmek için tek başına bir protesto düzenledi.

Yanikov, Akmescit'in (Simferopol) Kamenka ve Stroganovka bölgelerinde yapılan toplu arama ve gözaltıların ardından 27 Mart 2019'da tutuklandı.

Güney Bölgesi Askeri Mahkemesi, 18 Mart 2022'de Asan Yanikov'u yüksek güvenlikli hapishanede 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkûmiyet kararı, Moskova'daki Askeri Temyiz Mahkemesi tarafından 7 Temmuz 2023 tarihinde onandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.