SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Refat Çubarov'dan Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Uzeir Abdullayev ve Teymur Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva’nın sosyal medya üzerinden yaptığı yardım çağrısına dikkat çekerek, Ramazan Bayramı’nda Kırım Tatar siyasi tutsakların ailelerine destek verme çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2024 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2024 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Refat Çubarov'dan Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ramazan Bayram’da Kırım Tatar siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısında bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, bugün sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımda, çoğu Kırım Tatarı olmak üzere yaklaşık 200 Kırımlı siyasi tutsağın düzmece davalar çerçevesinde işgalci Kremlin rejimi tarafından alıkonulduğunu  hatırlattı. Ayrıca Çubarov, 24 Şubat 2022’den sonra Rus işgal güçlerinin Herson ve Zaporijjya bölgelerinde yaşayan birçok Ukrayna vatandaşını yasa dışı olarak tutuklandığına dikkat çekti.

2 gün sonra Ramazan ayınının sona erdiğini belirten Çubarov, “Kutsal Ramazan ayında oruç tutmanın son şartı, gücü yeten her Müslümanın fıtır sadakasının verilmesidir. Elbette her biriniz bu görevi nasıl uygulayacağınızı ve Ramazan Bayramı günlerinde hangi aileleri ziyaret edeceğinize kendiniz karar vereceksiniz. Bu vesileyle siz değerli soydaşlarıma Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerini ziyaret etmeniz, çocuklarına ve yaşlı ebeveynlerine destek olmanız çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

2 SİYASİ TUTSAĞIN ANNESİ YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR

Bununla birlikte Çubarov açıklamasında, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Uzeir Abdullayev ve Teymur Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva’nın paylaştığı yardım çağrısına dikkat çekti. İşgalciler tarafından uydurulan düzmece davalar çerçevesinde biri 12,6 yıl, diğeri 16,6 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırımlı siyasi tutsakların desteğe ihtiyaç duyduğuna belirten Çubarov, “2 siyasi tutsağın annesi Dilara Hanım, paylaşımında: ‘Size yardım çağrısını yapıyorum’ yazdı. Rus cezaevlerinde atılan oğullarını ziyaret etmek ve böylece hapishane yönetiminin onlara sürekli yaşattığı yeni acıları önlemek için bizim yardımımıza ihtiyacı var. Paylaşımında belirttiği telefon numarasını tekrar buraya yazacağım: +7978 051 9550. İnşallah Ramazan Bayramı günlerinde ve sonraki günlerde her bir Kırımlı siyasi tutsağının ailesi bizim ilgi ve desteğimizle çevrelenecek.” ifadelerini kullandı.

2 KARDEŞ 2016’DA İŞGALCİLERCE ALIKONULDU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapılmıştı. Aramalardan sonra Teymur Abdullayev, Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov alıkonulmuştu.

Rus mahkemesi 2019 yılında Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

2020’DE BAŞKURDİSTAN’DAKİ HAPİSHANEYE SEVK EDİLMİŞTİ

Kırım Tatar siyasi tutsaklar, Mart 2020’de Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrindeki iki farklı cezaevine sevk edildi. Cezaevine getirildikten hemen sonra Teymur Abdullayev hücre cezasına gönderilmişti. Cezaevi yönetimi  baskı uygulamak amacıyla Teymur Abdullayev’i sık sık hücre cezasına gönderiyor ve sıkı gözetim koğuşunda tutuyor. 

RUS GÖREVLİLER, ABDULLAYEV’İ İŞBİRLİĞİNE ZORLADI

Rusya Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) ve Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlilerinin Abdullayev ile konuşarak görüşlerinden vazgeçmesini ve iş birliği yapmasını teklif ettikleri bildirilmişti. Görevliler, Abdullayev’i iş birliği yapmak istemediği için sürekli hücre cezasına gönderileceği konusunda uyarmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.