SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye Kamu Başdenetçisi Malkoç'tan Kırım Tatar siyasi tutsaklara ilişkin açıklamalar!

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25 Mart'ta Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve KTMM heyeti ile yaptığı görüşmeyi Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye Kamu Başdenetçisi Malkoç'tan Kırım Tatar siyasi tutsaklara ilişkin açıklamalar!

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25 Mart 2024 tarihinde Ukrayna Ombudsmanı Dmıtro Lubinets’in daveti üzerine gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinde Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kurultayı (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, KTMM üyeleri Rıza Şevkiyev ile Abmecit Süleymanov'un yer aldığı heyetle bir araya geldi. Malkoç, yaşayan efsanevi lider Kırımoğlu ve KTMM heyeti ile yaptığı görüşme hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi.

MALKOÇ KIRIMOĞLU VE KTMM HEYETİ İLE YAPTIĞI GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ

Görüşmenin ana gündeminin Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan Malkoç, “Fevkalade güzel bir görüşme oldu. Biliyorsunuz Türkiye tarafı hem Türkiye’deki hem de dünyadaki bütün uluslararası platformlarda Kırım'ın işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getirmekte ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü çok güçlü bir şekilde savunmaktadır” ifadelerini kullandı.

ResimTürkiye’de 3 ile 5 milyon arasında Kırım Tatarı olduğunu anımsatan Malkoç, ele alınan konunun Türkiye açısından önemli olduğunu söyledi. Malkoç görüşme çerçevesinde, Kırım’daki haksız tutuklamalar, Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı işlemler ve Rus kökenli vatandaşların Kırım’a yerleştirilerek bölgenin demografisinin değiştirilmeye çalışılması ile ilgili konuları masaya yatırdıklarından bahsetti. Görüşmenin başarılı geçtiğini dile getiren Malkoç, “Kırım Tatar Meclisini fevkalade dirençli ve umutlu gördüm” dedi.

Resim

"TEMENNİMİZ SAVAŞIN ADİL BİR BARIŞLA SONA ERDİRİLMESİ"

Malkoç, vatan Kırım topraklarında haksız yere alıkonulan siyasi tutsaklar konusunda Türkiye tarafından gerekli adımların atıldığına işaret etti. QHA’nın “Kırım’da son verilere göre 134’ü Kırım Tatarı olmak üzere 217 civarında siyasi tutsak bulunuyor. Türkiye daha önce yaptığı gibi siyasi tutsakların serbest bırakılması üzerine çalışmalar yapabilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Bu tür çalışmaların yapıldığını duyuran Malkoç, Cumhurbaşkanları düzeyinde başta olmak üzere devlet yetkililerin de konuyla ilgili görüşmeler yaptığını aktardı. Malkoç hem Ukrayna hem de Kırım Tatarları tarafından yoğun bir talebin olduğunu belirterek, “Bize gelen talepleri ilgililere iletiyoruz, Buradan bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Eğer çözümü bulursak bundan memnun olacağız. Ama eğer bulamazsak başka kanallarla çözmeye çalışacağız. Temennimiz savaşın bir an önce adil bir barışla sonuçlandırılması ve Kırım dahil işgal edilmiş olan Ukrayna topraklarının özgürlüğüne kavuşması, uluslararası hukuka göre Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLAR ZİYARET EDİLECEK Mİ?

Malkoç, Rusya’daki incelemelerde Kırım Tatar siyasi tutsakları ziyaret edip etmeyeceği sorusuna, “Rusya tarafından olumlu bir cevap alırsak karşılaştırma yapacağız. Çünkü Ukrayna'ya giderken de Türkiye Ombdusmanlığı olarak bir planlamamız vardı. Bütün insanî konular mutlaka programa dahil olacaktır. Tıpkı Ukrayna ziyaretinde olduğu gibi” ifadeleriyle yanıt verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.