SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev yoğun bakımda!

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev yoğun bakıma kaldırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev yoğun bakımda!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev'in yoğun bakıma alındığı bildirildi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtından 22 Mart 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Rusya'nın Verhneuralsk cezaevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Tofik Abdulgaziyev'in kritik durumda Çelyabinsk kentindeki hastanelerden birinin yoğun servisine kaldırıldığı bildirildi. Konu ile ilgili konuşan siyasi tutsağın eşi Aliye Kurtametova, uzun süredir eşinden haber alamadığını belirterek, “7 Mart’ta cezaevini aradım, nöbetçi memur eşimin yüksek ateşle Çelyabinsk’teki bir hastanenin yoğun bakımına kaldırıldığını bildirdi. İnternette kentteki hastanelerin telefonlarını buldum. Her hastaneyi arayarak eşimi buldum. Eşimin hastanede olduğunu teyit eden doktor daha fazla bilgi veremediğini, eşimin durumunun orta-ağır olduğunu söyledi. Bugün yine hastaneyi aradım, eşimin durumunun ağır olduğunu ve onun yine yoğun bakıma alındığını bildirdiler.” açıklamasında bulundu.

Daha önce Tofik Abdulgaziyev’i ziyaret eden avukat, siyasi tutsağın çok zayıfladığını ayrıca kol ve bacaklardakı eklem ağrılarından şikayetçi olduğunu bildirmişti. Ayrıca, Abdulgaziyev’in ağrıları nedeniyle elinde kaşık bile tutamadığını ve normal bir şekilde yürüyemediğini belirtmişti.

RUSYA, SİYASİ TUTSAKLARIN GERÇEK SAĞLIK DURUMUNU BİLDİRMİYOR

Avukat Emil Kurbedinov, “Cezaevi ve onlara bağlı hastaneler mahkûmların sağlık durumu hakkında gerçek bilgi sağlamıyor. Tofik Abdulgaziyev, bağımsız bir sağlık muayenesinden geçmeli. İnsanın hayatı söz konusu.” dedi.

12 YIL HAPİS CEZASI

Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 12 Mayıs 2022’de Tofik Abdulgaziyev, Bilal Adilov, Vladlen Abdulkadırov, Mecit Abdurahmanov ve İzzet Abdullayev’in (ikinci Akmescit Grubu) hakkında aldığı kararı açıkladı. 

Mahkeme, ses mühendisi Tofik Abdulgaziev, cep telefonu teknisyeni Vladlen Abdulkadirov, gaz ve elektrik kaynakçısı İzzet Abdullayev, marangoz ve inşaatçı Mecit Abdurahmanov'a 12 yıl hapis cezası, müteahhit Bilal Adilov'a 14 yıl hapis cezası verdi.

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatarı ailenin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları: Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutukluluk kararı verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.