SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları Rus işgali altında 11. Ramazan Bayramı'nı geçiriyor

Rus işgali altındaki Kırım'da mübarek Ramazan Bayramı işgalin ve savaşın gölgesinde kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2024 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2024 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları Rus işgali altında 11. Ramazan Bayramı'nı geçiriyor

İslam alemi Ramazan Bayramı'nı kutlarken, Rus işgali altında yaşayan Kırım Tatarları mübarek Ramazan Bayramı'nı işgalin ve savaşın gölgesinde kaydediyor. 

26 Şubat 2014 tarihinde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmak ve Rus işgaline “hayır” demek için toplu bir miting organize eden Kırım Tatarları ise işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, Kırım Tatarlarına zulmetmek amacıyla sürekli olarak farklı bahaneler uyduruyor.

İşgalin hemen ardından Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başta olmak üzere Kırım Tatarlarının siyasi liderlerinin ve kanaat önderlerinin Yarımada'ya girişleri yasaklandı. Rusya, Nisan 2016’da Kırım Tatar halkının temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetlerini yasaklama kararı aldı.

YAKLAŞIK 150 KIRIM TATARI İŞGALCİLERCE YASA DIŞI OLARAK ALIKONULUYOR

İşgalcilerin uydurduğu düzmece davalar çerçevesinde yüzlerce Kırım Tatarı alıkonuldu. Bu yıl yaklaşık 150 Kırım Tatar siyasi tutsak Ramazan Bayramını ailelerinden uzak Rus cezaevlerinde kutluyor. Babaları işgalcilerce haksız yere alıkonuldukları için Kırım’da 330’dan fazla çocuk, bayramları babasız geçiriyor.

Kremlin kontrolündeki sözde yönetimin uyguladığı baskılardan dolayı onbinlerce Kırım Tatarı vatanını terk etmek zorunda kaldı.

Kırım Tatarlarını sindirmek ve dayanışmalarını baltalamak amacıyla işgalciler, siyasi baskılara maruz kalan soydaşlarına destek vermek amacıyla mahkemelere dinleyici olarak katılmak isteyen Kırım Tatarlarına çeşitli baskılar uyguluyor. İşgalcilerin sık sık uyguladığı yöntemlerden biri ise mahkeme binaları önünde bekleyen Kırım Tatarlarını alıkoyarak haklarında idari davalar açmak. 

KIRIM TATAR AVUKATLARA DA BASKI UYGULANIYOR 

Siyasi tutsaklara destek veren avukatlara baskı uygulanıyor. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kremlin idaresinin baskı ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Kırım Tatarları ve diğer Kırımlıları savunan Kırım Tatar avukatları Emil Kurbedinov, Edem Semedlayev, Nazim Şeyhmambetov, Ayder Azamatov, Emine Avamileva, Lilya Gemeci, Rüstem Kamilev, Nazim Şeyhmambetov haklarında açılan idari davalar çerçevesinde hapis cezasına çarptırıldı.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ

İşgalcilerce alıkonulan Kırımlılar, çok kötü şartlar altında tutuluyor, tutsaklar sık sık işkence ve kötü muameleye maruz bırakılıyor. İşkenceye ek olarak siyasi tutsaklar, zalimce ve insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Uygun sağlık bakımı sağlanmadığı için Şubat 2023’te Konstantin Şıring ve Cemil Gafarov olmak üzere iki Kırımlı siyasi tutsak hayatını kaybetti. 

Halihazırda ise Kırım’da Rus işgal güçleri tarafından düzmece davalar çerçevesinde alıkonulan en az 30 siyasi tutsağın acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğu biliniyor.

SÖZDE KIRIM MÜFTÜLÜĞÜ İŞGALCİLERE YARDIM EDİYOR

Kremlin’in kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğü, Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmasını sağlamak için çeşitli propaganda faaliyetleri yürütüyor. Cuma günleri Kırım’daki camilerin yakınlarında Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik hizmetinin propagandasını yapan ve Kırım Tatar dilinde hazırlanan broşürlerin dağıtılmı yapılıyor.

Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğüyle iş birliği yapmak istemeyen din cemiyetleri ve imamlara baskı uygulanıyor. Cemiyetlerin cemileri ele geçiriliyor ve imamlara sözde yasa dışı misyonerlik suçlamaları yöneltiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.