SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Rus esaretinden kurtarılan doktor Asan İsenacıyev ile görüştü

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus esaretinden kurtarılan Kırım Tatarı askeri doktor Asan İsenacıyev ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Rus esaretinden kurtarılan doktor Asan İsenacıyev ile görüştü

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus işgal güçlerinin Mayıs 2022’de kuşatma altına aldığı Mariupol’deki Azovstal Fabrikası’ndan tahliye edildikten sonra 6 ay Rus esaretinde kalan Kırım Tatarı askeri doktor Asan İsenacıyev ile görüştü. 

UKRAYNA VATANDAŞLARINI ESARETTEN KURTARMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Görüşme ile ilgili sosyal medya üzerinden açıklama yapan Kırımoğlu, “Asan İsenacıyev savaştan önce acilde çalışıyordu. Mariupol savunması sırasında Asan Azovstal Fabrikası’nda bulunuyordu ve yaralıları tedavi ediyordu. Geçtiği tüm zorluklara rağmen Asan iyimserlik ve umutla doludur. Aynı zamanda hala tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı var. Ne yazık ki birçok kahramanımız hala düşman tarafından esir tutuluyor ama Ukrayna herkesi anavatanlarına döndürmek için elinden gelen herşeyi yapıyor.” ifadelerini kullandı.

MARİUPOL’DEKİ SON KALE AZOVSTAL

Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022’de geniş çaplı işgal saldırısı başlatan Rusya, Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki liman kentlerinden Mariupol'ü Mart ayının başında kuşatma altına almıştı.

Yaklaşık 2 aydır devam eden çatışmalar sonucu Ukraynalı askerler Mariupol’deki Azovstal Fabrikasına çekilmek zorunda kalmıştı. Ukrayna üst düzey askeri yönetimi 16 Mayıs’ta Azovstal Fabrikası’ndaki birliklerin komutanlarına askerlerin hayatlarını kurtarma emrini vermişti. Sonraki birkaç gün içinde fabrikada bulunan Ukraynalı askerler Rus işgalcilere teslim olmuştu. 

Azovstal Fabrikasında teslim olan yaklaşık 2 bin Ukraynalı asker Rus esaretinde kalmaya devam ediyor.

AZOVSTAL’DEKİ KIRIM TATARI ASKERİ DOKTOR

Ukrayna ile Rusya arasında 31 Aralık 2022’te gerçekleşen esir takası kapsamında Rus esaretinde 140 Ukraynalı asker kurtarıldı. Kırım Tatarı askeri doktor Asan İsenacıyev yapılan esir değişimi ile evine dönenler arasında yer aldı.

2022 yılında Rus esaretinden bin 464 asker ve 132 sivil olmak üzere toplamda bin 596 kişi Rus esaretinden kurtarılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.