SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Rus tarafı, Kırım Tatarlarını takas listelerinden çıkarıyor

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic'e Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarının durumunu anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2023 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2023 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Rus tarafı, Kırım Tatarlarını takas listelerinden çıkarıyor

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kremlin yönetiminin 9 yıl önce işgale direnen Kırım Tatarlarına karşı önyargılı davrandığını bu yüzden Kırım Tatarlarına daha fazla baskı uyguladığını belirtti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic ve beraberindeki heyet, dün Kıyiv’deki Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ofisine çalışma ziyaretinde bulundu. Görüşmede, Rus işgalindeki Kırım ve Kırım Tatar halkının durumu ele alındı.

SON BİR YILDA KIRIM’DAKİ İNSAN HAKLARI DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Görüşmede konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 24 Şubat 2022’den sonra Kırım’daki durumun oldukça kötüleştiğini belirterek, “Rusya’nın sözde seferberliği nedeniyle Kırım’ı binlerce kişi terk etmek zorunda kaldı. Çünkü insanlar kendi yurttaşlarına karşı savaşmak istemiyor. Şu an Kırım’daki insanlar bekleme modunda, telefonla görüştüğümüzde sordukları en önemli soru ‘ne zaman döneceksiniz? İşgal ne zaman sona erecek?' oluyor" dedi.

"KAN DÖKÜLMEDEN KIRIM’I İŞGALDEN KURTARMAYI ÇOK İSTERDİK"

Kırım’ın barışçıl yollarla işgalden kurtarılmasını çok istediğini ama işgalci Putin’in başka bir seçenek bırakmadığını ifade eden Kırımoğlu, “Yapılan anketlere göre Ukrayna vatandaşlarının yüzde 95’i savaşın Kırım'ın işgalden kurtarılması ile sona ermesi gerektiğini düşünüyor. Vatandaşların yüzde 5’i ise Ukrayna'nın yanıt olarak Rusya’yı vurması gerektiğini düşünüyor. Ama bence biz sadece kendi topraklarımızı işgalden kurtaracağız. Rusya'ya ve topraklarına ihtiyacımız yok ama biz kazandıktan sonra Rusya'nın devlet ve büyüklük olarak farklı bir ülke haline geleceğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“RUSYA, KIRIM TATARLARINA KARŞI ÖNYARGILI”

İşgalci Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı daha sert politika yürüttüğüne dikkat çeken Kırımoğlu, “Rusya Kırım Tatarlarına karşı önyargılı. Örneğin KTMM’de takas için savaş esirleri listelerini hazırlayan komisyonumuz var. Rus tarafı ise Kırım Tatar isimlerini listede görünce onları her zaman listeden çıkarıyor… Kırımlı siyasi tutsakların yaklaşık yüzde 80’i Kırım Tatarı. Öte yandan Kırım Tatarları yarımada nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturuyor. Rus hapishanelerindeki alıkonulma şartları korkunç. Şubat ayının başında 2 siyasi tutsağın hapiste yaşamını yitirdiğini öğrendik. Siyasi tutsakların alıkonulma şartlarını denetlememiz ve onlara yardım sağlamamız imkansız" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.