SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin kararını QHA'ya değerlendirdi

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında aldığı yakalama kararını, Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2023 02:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2023 02:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin kararını QHA'ya değerlendirdi

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 23 Mart 2023 tarihinde Kırım Haber Ajansına verdiği röportajda, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin hakkında aldığı yakalama kararını değerlendirdi.

Kırımoğlu, kararın ciddi sonuçlar barındırdığını dile getirerek, "Bu çok ciddi bir karar. Çünkü Roma statüsü var. Roma statüsüne göre eğer Uluslararası Ceza Mahkemesi bir karar kabul ederse o ülkeler kararı uygulamak zorunda. Bu Roma statüsüne tabi olan 123 ülke mevcut ve şimdi madem ki böyle bir karar alındı, 123 ülke aslında dünyanın bütün uygar ülkeleri, kendi ülkelerine Putin gelirse onu yasaklamak zorundalar. Dün mesela Brezilya Dışişleri Bakanı açıklama yaptı. Ona bunu sordular. 'Brezilya'nın Cumhurbaşkanı Putin'in dostu' derler. Ama bu mesele geldiği zaman Dışişleri Bakanı dedi ki, 'biz Roma statüsünü imzaladık. Eğer Putin ülkemize gelirse Roma statüsünün kararına göre biz uygulamalar yapacağız.' Yani açıktan açığa biz onu yakalayacağız manasına geldi. Çünkü, bu Roma statüsünü imzalayan memleketler arasında post-Sovyet devletler de var. Mesela Tacikistan… şimdi Tacikistan'a gelse onlar da yakalamak zorundalar" ifadelerini kullandı.

"RUS PROPAGANDASI SANKİ BİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANIYOR"

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, Rusya'nın konuya kayıtsız kalıyor gibi gözükmesi hakkında, "Yani Rus propagandası sanki bir şey olmamış gibi davranıyor. Ama, bu çok ciddi bir şey. Çünkü bu karar hiçbir zaman iptal edilmeyecek. Eğer Putin de gönüllü olarak Lahey'de kendini mahkemede aklamaya çalışsa, ki böyle devlet başkanları mevcut. Mesela Mali Cumhurbaşkanına karşı böyle olmadı. O, mahkemede, kendisine karşı suçlamaların doğru olmadığını anlattı ve o orada serbest bırakıldı. Yalnız böyle bir yol var. Eğer Putin, orada Lahey'e varıp kendisinin haklı olduğunu ispat ederse, o zaman o karar çıkarılabilir. (Eğer aksi olur) ise bütün ömrü (boyunca) orada öyle kalacak" dedi.

"BU KARARA UYMAMAK, BİR DEVLETİN PRESTİJİ İÇİN BÜYÜK DARBE OLUR"

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dünya ülkelerinin Putin'e yönelik yakalama kararını uygulaması gerektiğinin altını çizdi. Kırımoğlu, "Ne yapılabilir onlara karşı? Eğer, karar uygulanmazsa bu, devletin prestiji için büyük bir darbe olacak. Nasıl olur da sen bir şey imzalarsın ve sonra onu yerine getirmezsin... Tabii, Çin ayrı bir mesele. Çin ve Rusya'nın arasında büyük bir fark yok. Onlar da Putin’in yaptığı cinayetleri, Uygurlara karşı, Tibet halkına karşı uyguluyor. Milyonlarca insan hapishanede. Yani anti-demokratik bir rejim." değerlendirmesini yaptı.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da savaş suçu işlemesi nedeniyle 17 Mart tarihinde hakkında yakalama kararı çıkardı. UCM Başsavcısı Karim Khan, söz konusu kararın ömür boyu işleyeceğini belirtti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.