SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıyiv'de Kırım’ın geri alınması tartışıldı: Bu savaş Kırım’da başladı, Kırım’da bitecek

Ukrayna’nın Yabancı Diplomatik Misyon Başkanlarının Yıllık Konferansı kapsamında “Kırım’ın Geri Dönüşü: Zamanın Meydan Okuması ve Adalet İlkesi” başlıklı oturum düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2025 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2025 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv'de Kırım’ın geri alınması tartışıldı: Bu savaş Kırım’da başladı, Kırım’da bitecek

Ukrayna’nın Yabancı Diplomatik Misyon Başkanlarının Yıllık Konferansı kapsamında Kıyiv'de 23 Temmuz’da düzenlenen “Kırım’ın Geri Dönüşü: Zamanın Meydan Okuması ve Adalet İlkesi” başlıklı oturumda, işgal altındaki Kırım’da güncel durum ve Yarımada'nın Rus işgalinden kurtarılmasına yönelik uluslararası diplomatik çabalar ele alındı.

Toplantıda Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Perebıynis, Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimî Temsilcisi Olha Kurışko, Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov konuşma yaptı.

"RUS SALDIRGANLIĞI KIRIM’DA BAŞLADI, KIRIM’DA SONA ERECEK"

Açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Perebıynis, “Rus saldırganlığı Kırım’da başladı, Kırım’da sona erecek” diyerek Ukrayna’nın kararlılığını vurguladı. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığının eylül ayında New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu’nun üst düzey oturumu çerçevesinde bir sonraki Uluslararası Kırım Platformu Zirvesi’ni düzenlemeyi planladığını bildirdi.

Perebıynis, şu ana kadar Ukrayna ile birlikte Litvanya, Letonya, Kanada, Polonya, Estonya, Çekya ve Hollanda olmak üzere 8 ülkenin, 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıdığını hatırlattı.

KIRIM’IN ÖZGÜRLÜĞÜ ULUSAL BİR MESELEDİR

Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın kurtuluşunun sadece bir bölgesel mesele değil, ulusal birliğin simgesi olduğunu söyledi. Kırımoğlu, Kırım’daki işgale karşı mücadelenin tüm Ukrayna’yı ilgilendiren bir direniş olduğunu vurguladı.

KIRIM İŞGALİNE DAİR HAZIRLIKLAR 2014’TEN ÖNCE BAŞLADI

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ise konuşmasında, Rusya’nın Kırım’ı ilhak hazırlıklarına 2014 yılından çok daha önce başladığını ifade etti. Rusya’nın bu girişimini, uluslararası hukuka ve tarihe aykırı olan “sözde özel haklar” söylemiyle gerekçelendirdiğini belirtti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimî Temsilcisi Olha Kurışko, Kırım’daki ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Kurışko, Temmuz 2025 itibarıyla 220 kişinin yasa dışı şekilde alıkonulduğunu, bunlardan 133’ünün Kırım Tatarı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Rus Ceza Kanunu’nun “Rus ordusunun itibarını zedeleme” maddesi kapsamında bin 400’ün üzerinde davanın açıldığını belirtti.

Kurışko, Rusya’nın Yarımada'da zorla mülkiyet gaspı yaptığını, çocuklar da dâhil olmak üzere sivilleri zorla sınır dışı ettiğini ve insan hakları alanındaki ihlalleri artırdığını vurguladı.

Temsilciliğin öncelikli çalışmalarının; Kırım’daki durumu izlemek, bilgi ve savunuculuk kampanyaları yürütmek, uluslararası yaptırımları desteklemek, eğitim projeleri geliştirmek ve siyasi tutsaklar için savunuculuk programları yürütmek olduğunu aktaran Kurışko, ayrıca Kırım Platformu Zirveleri ile “Crimea Global” konferanslarının organizasyon sürecine de aktif katkı sunduklarını belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.