SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM, Kırım'daki tarihi yer isimlerinin geri verilmesi için teklif sunacak

Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna Bakanlar Kuruluna Rus işgali altındaki Kırım'da yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi ve tarihi adlarının geri verilmesine ilişkin teklif sunacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2023 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2023 09:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM, Kırım'daki tarihi yer isimlerinin geri verilmesi için teklif sunacak

Kırım Tatar Milli Meclisi, yıl sonuna kadar işgal altındaki Kırım'da yerleşim yerlerinin adlarının değiştirilmesine ilişkin üzerinde mutabakata varılan bir teklif paketini Ukrayna Bakanlar Kuruluna sunacak.

KIRIM'DA TARİHİ YER İSİMLERİ GERİ GELİYOR

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna basınına konuya ilişkin değerlendirme yaptı. Çubarov, "Yasanın yürürlüğe girmesine bir ay daha var. Ardından tüm teklifleri hazırlamak için 6 ay var. Yıl sonuna kadar hazırlayıp Bakanlar Kuruluna sunmamız gerekiyor. Bakanlar Kurulu bu listeyi onaylayacak ve onay için Ukrayna Parlamentosuna (Verhovna Rada) sunacak. Umuyoruz ki gelecek yılın başında, Kırım'daki tüm yer isimlerini olmasa da Kırım Tatar halkına yönelik soykırım ve Rusya'nın Kırım'daki sömürge politikası ile değiştirilen tarihi isimlerin büyük çoğunluğunu yeniden vermiş olacağız" ifadelerini kullandı.

KIRIM’DAKİ YERLEŞİM BİRİMLERİNE TARİHİ ADLARININ GERİ VERİLMESİ

Ukrayna’da yer adlarının tarihi asıllarına dönmesi için hazırlanan "Coğrafi Adlar Üzerine" isimli yasa, 26 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Dil Standartları Milli Komisyonunun Kırım'da değiştirilmesi gereken isimler, köyler, şehirler ve kasabalar listesini tanımladığı daha önce bildirilmişti. Komisyon toplamda, 225 yerleşim yerinin adının değiştirilmesini önermişti.

Ukrayna dilinin yazım, kelime oluşumu ve telaffuz normlarına uymayan yedi köyün adının değiştirilmesi önerildi. Örneğin, Perepilkine köyünün adını Perepilçıne, Prostorne köyünün adını Prostore, Tokaryeve köyünün adını Tokareve, Ribaçe köyünün adının Rıbatske ve Pirogovka köyünün adını Pırogivka olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca, Ukrayna dilinin sözcük normlarına uymayan ve Rus emperyalist politikasıyla bağlantılı olan Suvorove, Lomonosove gibi köyler başta olmak üzere 185 köy, kasaba ve şehrin adlarının değiştirilmesi teklifi de komisyonda sunuldu. Komisyon, bu kategorideki yerleşim yerleri için bir isim önerisinde bulunmadı ve "yasayla belirlenen usule uygun olarak" yeni isimlerin belirlenmesini tavsiye etti.

Öte yandan, Şubat 2023'te Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Kırım’daki yerleşim yerlerine, tren istasyonlarına, nehir ve göllere eski tarihi adlarının geri getirilmesi için “İsimleri geri getirelim, Kırım'ı da geri alırız” isimli enformasyon kampanyası başlatmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.