SON DAKİKA
Hava Durumu

Tabur komutanı açıkladı: Sözde Numan Çelebicihan davasında alıkonulanların taburumuzla ilgisi yok

Numan Çelebicihan 48. Ayrı Taarruz Taburu Komutanı Lenur İslamov, Kırım dahil işgal altındaki Ukrayna topraklarında hiç bir tabur üyesinin bulunmadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tabur komutanı açıkladı: Sözde Numan Çelebicihan davasında alıkonulanların taburumuzla ilgisi yok

İşgalci Kremlin yönetimi, kurguladığı sözde "Numan Çelebicihan Taburu davası" çerçevesinde 2014'ten bu yana Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara baskı uygulamayı sürdürüyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 10 yıl içinde işgalcilerin Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 41 Ukrayna vatandaşını alıkoyduğunu bildirildi.

"TABUR ÜYESİ OLAN HERKES ŞU AN BENİM YANIMDA"

İşgalcilerin sözde "Numan Çelebicihan Taburu davası" çerçevesinde uyguladığı baskıları Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendiren Numan Çelebicihan 48. Ayrı Taarruz Taburu Komutanı Lenur İslamov, işgal altındaki topraklarda hiç bir tabur üyesinin bulunmadığını belirterek “İşgal altındaki topraklarda kimse yok. Tabur üyesi olan herkes şu an benim yanımda.” dedi.

İşgalciler, işgale muhalif olan insanlara baskı baskı uygulamak için söz konusu bahaneyi kullandığını belirten İslamov, “Taburla hiçbir ilgisi olmayan insanları kovuşturuyorlar. Bunlar uydurdukları hikaye.” değerlendirmesinde bulundu.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmî olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı.

RUSYA, TABURU SÖZDE "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI!

Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburunu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. İşgalciler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.