SON DAKİKA
Hava Durumu

Tamila Taşeva: İşgalciler, Kırım'da on binlerce kişiyi seferber etti

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Kremlin rejiminin kısmı seferberliği sonrasında Kırım'da on binlerce kişinin Rus ordusuna alındığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tamila Taşeva: İşgalciler, Kırım'da on binlerce kişiyi seferber etti

İşgalci Rusya’nın Eylül 2022’de başlattığı sözde kısmi seferberlikten sonra işgal altındaki Kırım’da on binlerce kişi zorla Rus ordusuna alındı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna merkezli “Dron.Medya" haber sitesine verdiği röportajda, Kremlin yönetiminin Eylül 2022’de ilan ettiği sözde kısmi seferberlik hakkında değerlendirme yaptı. Taşeva, “Seferberliğe gelince, bu gizli bir bilgidir. Farklı kaynaklardan takip etmeye çalışıyoruz. Örneğin sözleşmeli askerliği kabul edenlere verilen arazilerin sayısı veya cenaze sayısı. Net bir sayı belirtmek çok zor ama 24 Şubat 2022’den sonra Kırım’da on binlerce kişi seferber edildi ve çoğu hakkında bilgi yok” dedi.

RUSYA, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Ayrıca Taşeva, 2014’ten sonra Rus işgal yönetiminin, yaklaşık 40 bin Kırım sakinini yasa dışı olarak Rus ordusunda askerlik hizmetine zorladığını belirterek, “Bu uluslararası hukukun ihlalidir ve bir suçtur. Çünkü işgalci devlet, işgal altına aldığı bölgelerde yaşayan sakinleri kendi ordusunda hizmet etmeye zorlayamaz. Bu Cenevre Sözleşmesinin bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

RUSYA, KIRIM TATARLARINI UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞMAYA ZORLUYOR!

İşgalci Rusya, başlattığı  topyekûn savaşta büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna’ya gönderecek asker bulamadı ardından seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Eylül 2022’de yapılan seferberlik ilanının ardından Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi yarımadada askere çağırma celpleri dağıtmaya başladı. Kırım’da dağıtılan celplerin yüzde 80’inin Kırım Tatarları adına çıkarıldığı bildirilmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna yetkilileri ve insan hakları örgütleri konuya ilişkin yapılan açıklamalarda; Kırım’ın sözde yönetiminin, Kremlin tarafından ilan edilen seferberliği Kırım Tatar halkını yok etmek için kullandığına dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.