SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı

"Kırım Tatar Araştırmaları" Uluslararası Eğitim Kültür ve Sanat Projesi'nin bir parçası olarak Kıyiv’de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle “Kırım: Takdim” sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2024 08:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’deki Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi’nde, 25 Nisan 2024 tarihinde, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle “Kırım: Takdim” isimli serginin açılışı yapıldı.

"Kırım Tatar Araştırmaları" Uluslararası Eğitim Kültür ve Sanat Projesi'nin bir parçası olan serginin amacı Kırım Tatar kültürünün farklı yönlerini tanıtmak.

Kırım Haber Ajansının aktardığına göre, çeşitli sanat enstalasyonları, kukla kompozisyonları ve Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi arşivlerinde bulunan nadir yayınlarından oluşan serginin açılışına; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi Müdürü Nataliya Svitla, "Ukrayna Geleneksel Kültürü" Kamu Kuruluşu Başkanı Valeriya Levkivska, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov ve çok sayıda misafir katıldı.

Sergi açılışına katılan herkese teşekkür eden Nataliya Svitla, ilgili serginin Kırım Tatarlarının yaşamını anlatan üçüncü sergi olduğunu kaydederek, “Milli Ukrayna Edebiyatı Müzesinde düzenlenen ilk sergide Kırım Tatar edebiyatı, halk oyunlarını ve kıyafetlerini ele alındı. Ukrayna Milli Müzesinde yapılan ikinci sergide Kırım Tatar halkının örf adetleri, bayramları, kutlamaları incelendi.” şeklinde konuştu.

Sergi organizatörlerine teşekkür eden KTMM Başkanı Refat Çubarov, yaptığı konuşmada, serginin insanların yaşam güçlerini aldıkları alanlara adandığına dikkat çekerek, “Volodımır Zabolotnıy Milli  Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesinin  ‘Ukrayna Geleneksel Kültürü’ kamu kuruluşu ile birlikte Kırım Tatar Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklerini başlatması dolayısıyla çok mutluyum. Eminim ki, siz bu trajedi ile ilgili çok şey biliyorsunuz.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov, bu tür etkinliklerin Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına verdiği desteği sergilediğini belirterek, Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetimin Kırım Tatar ve Ukrain kültürlerini yok etmeye devam ettiğini kaydetti.

Sergi 27 Mayıs'a kadar açık olacak. Daha sonra sergi organizatörleri, Sovyet totaliter rejiminin ve mevcut Rusya Federasyonu'nun suçlarını mümkün olduğu kadar çok insana göstermek için sergiyi yurt dışına çıkarmayı planlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.