SON DAKİKA
Hava Durumu

Vefatının 10. yılında Kırım Tatar halkının vatana dönüş mücadelesinin bayrak ismi Dr. Zampira Asanova

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Dr. Zampira Asanova, 10 yıl önce bugün aramızdan ayrılmıştı. Dr. Asanova, 1966 yılından itibaren Moskova’daki insan hakları savunucuları ile ilk teması sağlayan, Kırım Tatar milli hareketinin sesinin hür dünyaya ulaşması yolunda ilk teşebbüsü yapan kişi olarak tarihe geçti.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 18:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Vefatının 10. yılında Kırım Tatar halkının vatana dönüş mücadelesinin bayrak ismi Dr. Zampira Asanova

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Dr. Zampira Asanova, 10 yıl önce bugün aramızdan ayrılmıştı. Dr. Asanova, 1966 yılından itibaren Moskova’daki insan hakları savunucuları ile ilk teması sağlayan, Kırım Tatar milli hareketinin sesinin hür dünyaya ulaşması yolunda ilk teşebbüsü yapan kişi olarak hatırlanıyor. Kırım Tatar milli hareketinin efsane isimlerinden Dr. Zampira Asanova, 16 Ocak 2014 tarihinde 73 yaşındayken vefat etmişti.

DR. ASANOVA'NIN KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİNE KATKILARI VE YAŞAM ÖYKÜSÜ

Dr. Zampira Asanova, 1941 yılında Kırım’ın Beykıyat köyünde doğdu. Ailesi, o doğduktan 3 yıl sonra, 1944 yılında her Kırım Tatar ailesi gibi, Kırım’dan sürgün edildi. Aile, Özbekistan’a yerleştirildi. Dedesinin vasiyetini yerine getirerek, bölgenin en iyi okulundan mezun olan Zampira Asanova 1959 yılında Moskova Tıp Üniversitesi Stomotoloji Bölümüne girdi.

Zampira Asanova, Kırım Tatar Milli Hareketi'ne daha üniversite öğrencisiyken 1957 yılında katıldı. Eğitimini tamamlayıp Özbekistan’a döndükten sonra Zampira Asanova, Kırım Tatar aydınları adına Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Nikita Hruşçev’e gönderdiği mektubun yayılması için uğraştı. Mektubun altına imza atanlar arasında; Amethan Sultan, Midat Selimov, Enver Ablayev gibi şahsiyetler de bulunuyordu.

1959 yılından itibaren Kırım Tatar tarihini öğrenmeye başlayan Zampira Asanova, 1965 yılında Fergana Bölgesi İnisiyatif Grubunun üyesi oldu. Sürdürdüğü aktif faaliyetinden dolayı Sovyet Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesine Kırım Tatar halkının problemlerini içeren mektubu göndermekle görevlendirilen 63 kişiden oluşan Sovyetler Birliği Geneli İnisiyatif Grubu'na girdi.

Yuriy Andropov’un kabul ettiği grupta bulunan Zampira Apte, 1967 yılında Moskova’dan döndükten sonra işinden uzaklaştırıldı. Onu deli diye akıl hastanesine yerleştirmeye çalıştılar. Ancak hastanenin doktorları Emilia Kâmileva ve Yagya Bekmambetov’un gösterdikleri çabalar sonucunda Zampira Asanova akıl hastanesinden kurtarıldı. Uzun yıllar süren mücadelenin akabinde Zampira Asanova, Vatanı Kırım’a 1985 yılında gelmeyi başardı.

Hayatını halkının yeniden dirilişine ve tarihi vatanı Kırım'a dönme mücadelesine adayan Zampira Asanova, uzun süre devam eden hastalığı neticesinde 16 Ocak 2014 tarihinde 72 yaşında yaşama veda etmişti. Zampira Asanova’yı son yolculuğa uğurlamak için Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, Kırım Tatar Milli hareketi emektarları, Türkiye’de Kırım Tatar diasporasının temsilcileri, çeşitli toplum kuruluşlardan üyeler, bilim adamları, Zampira Asanova’nın akrabaları ve yakınları bir araya gelmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.