SON DAKİKA
Hava Durumu

Bora Gazi Giray Han'ın besteleri Paris'te icra edildi

Ünlü Kırım hükümdarlarından Bora Gazi Giray Han'ın eserleri, UNESCO'nun desteğiyle Paris'te müzikseverlerin ilgisine sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2023 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 21:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bora Gazi Giray Han'ın besteleri Paris'te icra edildi

Başarılı bir devlet adamı ve asker olmasının yanında iyi bir şair ve besteci olarak tanınan Kırım Hanı Bora Gazi Giray Han'ın (2. Gazi Giray) bestelediği eserler Paris’te düzenlenen konserde icra edildi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcıs Emine Ceppar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris’teki Saint-Sulpice Kilisesi’nde 8 Kasım’da düzenlenen konserde Kırım Hanı Bora Gazi Giray Han'ın bestelerinin icra edildiğini bildirdi. Ceppar, “Tarihimizde ilk kez Kırım hükümdarı, besteci ve şair Bora Gazi Giray Han'ın müzik eserleri Paris'te seslendiriliyor. Bu eserler 500 yaşındalar. Kırım Tatar halkının tarihi mirası, UNESCO Barış Sanatçısı German Makarenko şefliğindeki Kıyiv-Klasik Orkestrası tarafından icra edildi. Bu eşsiz projeye verdiği destekten dolayı UNESCO'ya ve babasının özel koleksiyonundan notalar sağlayan Türk müzisyen, Barış Sanatçısı Kudsi Erguner'e minnettarız" ifadelerine yer verdi.

BORA GAZİ GİRAY HAN'IN BESTELERİ PARİS'TE İCRA EDİLDİ

Ukrayna’nın Bora Gazi Giray Han'ın eserlerini insanlığın müzik mirası ansiklopedisine dahil etmesi gerektiğini vurgulayan Ceppar, Ukrayna’nın yakın zamanda bu süreci başlatacağını belirtti.

Kırım Tatarlarının İslami müzik mirasının Paris’te yankılanmasının çok özel bir durum olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Ceppar, “Halkımın asırlar boyunca süregelen kültür ve mirasının, Kırım'ın Rus işgalinden sonra da ayakta kalacağına inanıyorum.” dedi.

BORA GAZİ GİRAY HAN

Devlet adamı, şair, besteci, hattat (D.1554, Kırım-Ö. Kasım 1607, Akmescit) Bora Gazi Giray Han, Kırım hanlarından Devlet Giray’ın oğludur. II. Gazi Giray olarak bilinir. Devrinin en üstün medreselerinde öğrenim görmüştür. Gösterdiği kahramanlıklardan ötürü "Bora" lakabını almıştır.

Gazi Giray Han, başarılı bir devlet adamı ve asker olmasının yanında iyi bir şair ve besteciydi. Sanatçıları, bilginleri korumuş; çok değerli saz eserleri bestelemiştir. Peşrevleri, saz semaileri bugün hala icra edilir. Hüzzam peşrevi, mahur peşrevi ile saz semaisi, bayatîaraban peşrevi, şedaraban saz semaisi, klasik Türk musikisi repertuarının en güzel saz eserleri arasındadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.