SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı ve Kırım Tatar sanatçılardan oluşan Yuşan-Zillya grubu, Köln'de konser verdi

Ukrayna’da Kırım Tatar ve Ukrain müziklerinden esinlenerek kurulan Yuşan-Zillya (Yavşan-İksir)" adlı grup, Almanya'nın Köln kentinde konser verdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2023 02:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı ve Kırım Tatar sanatçılardan oluşan Yuşan-Zillya grubu, Köln'de konser verdi

İki kültürü, iki dili ve iki halkı birleştiren “Yuşan-Zillya” grubu Almanya’nın Köln kentinde konser verdi.

Ukraynalı şarkıcı ve oyuncu Natalya Rıbka-Parhomenko, Kırım Tatar müzisyenler Cemil Karikov (saz) ve Nial Halilova (çello) olmak üzere üç kişiden oluşan grup, konserde eski Ukraince, Kırım Tatarca ve Türkçe şarkılarını seslendirdi.

Ayrıca konserde, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan ünlü tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre ve Türk ozanı Aşık Veysel’in türküleri de icra edildi.

KIRIM’DAKİ BASKILAR VE RUSYA’NIN SAVAŞ SUÇLARI ANLATILDI

Konserden sonra düzenlenen söyleşide, Ukrayna Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı, İnsan Hakları Savunucusu Alim Alimov, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı uyguladığı baskıları ve Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları hakkında bilgi verdi.

Daha önce Yuşan-Zillya grubunun  Almanya’nın Köln (22 Mart), Düsseldorf (23 Mart), Hamburg (24 Mart) ve Berlin (25 Mart) kentlerinde sahneye çıkacağı duyurulmuştu.

YUŞAN-ZİLLYA PROJESİ

Ukrayna’da 2021’de Kırım Tatar ve Ukrain müziklerinden esinlenilerek yeni bir müzik projesi başlatılmıştı. Grubu kuran sanatçılar, Yuşan-Zillya’nın (Yavşan-İksir) iki kültürü, iki dili ve iki halkı birleştirdiğine dikkat çekmişti.

Grup daha önce Ukraince “Kırmızı Kartopu Çiçeği (Çervona Kalına)", Türkiye Türkçesi'nde Aşık Veysel’in “Çiğdem Der Ki” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküleri ile Kırım Tatarca “Ayneni” (Nini) türkülerini seslendirdiği videoları sosyal medyada paylaşmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.