SON DAKİKA
Hava Durumu

Kamu Başdenetçisi Malkoç QHA'ya açıkladı: Ukrayna'daki savaş esirlerinin durumu ne, Rusya ziyareti ne zaman?

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna'daki savaş esirlerinin durumu hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) özel değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 20:26
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kamu Başdenetçisi Malkoç QHA'ya açıkladı: Ukrayna'daki savaş esirlerinin durumu ne, Rusya ziyareti ne zaman?

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinin ardından Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Malkoç, Ukrayna ziyareti, savaş esirleri ve Kırım Tatar siyasi tutsakların durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

MALKOÇ, UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ ESİR KAMPINI ZİYARET ETTİ

Ukrayna’daki esirlerin bulunduğu kampı gözlemleyen Türkiye Kamu Başdenetçisi Malkoç, QHA’nın “Sizce Ukrayna, savaş esirleri konusunda uluslararası hukuk normlarına uygun hareket ediyor mu?” sorusuna verdiği yanıtta, Rus esirlerin şartları iyileştirilmiş bir Sovyet hapishanesinde kaldıklarını belirtti. Malkoç ziyaret sırasında esirlere nasıl muamele edildiğini sorduklarını ancak bunun yanıtını Rusya ziyaretinden sonra sunulan raporda vereceklerini bildirdi. Malkoç, “Esir takasına vesile olabilirsek en büyük mutluluğumuz bu olacak. Bu, raporu yayımlamaktan daha önemli. Çocuklar ve kadınlarla ilgili benzer çalışmaları yapıp destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Resim

MALKOÇ OLUMLU GELİŞMELERİN OLACAĞI MESAJINI VERDİ 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın sürekli temas halinde olduğunu ve güzel gelişmelerin olacağına işaret eden Malkoç, benzer gözlem ve ziyareti Rusya’da da yapmayı umduklarını dile getirdi. Malkoç, ziyaret izni için yakın zamanda Rusya Federasyonu Ombudsmanı Tatyana Moskalkova ile görüşeceğini bildirdi.

Malkoç, Rusya’daki Ukraynalı savaş esirlerinin durumunu ve yapılan muamelenin nasıl olduğunu gözlemleyeceklerini ifade ettiği açıklamasında, Ukrayna ve Rusya'nın Ankara veya İstanbul’da arabuluculuk görüşmeleri yapması gerektiğinin altını çizdi. Savaşın politika düzeyinde durdurulacağını ancak insan hakları konusunun ise ombudsmanların ele alacağını kaydeden Malkoç, “Bizim için bir çocuğu ailesine kavuşturabilmek, bir kadını yuvasına kavuşturabilmek bile başlı başına güzel bir olay” ifadesine yer verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında güzel gelişmelerin olduğu bir görüşme gerçekleştiğine bir kez daha vurgu yapan Malkoç, eylül ayı itibarıyla görüşmelerin duraksadığını belirterek, “Çok iyi bir noktaya gelmiştik. İsrail'in Gazze'ye saldırısı başlayınca dünyanın gündemi değişti. Ama biz bu çalışmaları sürdürüyoruz. Israrla ve sabırla sürdürüyoruz. Sabırla, ısrarla sürdürmemizin sonucunda olumlu neticeler alacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

"UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAYACAĞINDAN UMUTLUYUM"

Malkoç, “Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ın Barış Formülü'nün dördüncü maddesinde tüm mahkumların ve sınır dışı edilenlerin serbest bırakılması, tüm Ukrayna vatandaşlarının evlerine dönmesi gerektiği belirtiliyor. Türkiye böyle bir sürecin organizasyonuna ve uygulanmasına katılmaya hazır mı?” sorusuna kapsamlı bir yanıt verdi. Her iki tarafın da savaştan yana yorgun olduğunu ifade eden Malkoç, savaşın ikinci yılında Zelenskıy ve Putin’in (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) barış konusunu konuştuklarına dikkat çekti. Bu noktada Erdoğan’ın da barışı teşvik etmek için ciddi çaba sarf ettiğini ve muhataplarıyla temasına devam ettiğine işaret eden Malkoç, “Biz de insan hakları kurumu olarak elimizden gelen yapmaya çalışıyoruz ve bizim yaptığımız görüşmelerde Sayın Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ın yakınındaki insanlarla da bu konuları konuştuk. Umut ediyorum ki, en kısa zamanda barış sağlanır. Çocuklar da kadınlar da esirler de göç edenler de karşılıklı olarak iade edilir. Ve Ukrayna, toprak bütünlüğünü sağlar. Bundan umutluyum” dedi.

Resim

KAÇIRILAN UKRAYNALI ÇOCUKLAR İÇİN BİR ÇALIŞMA VAR MI?

Malkoç, Ukrayna’dan Rusya ve işgal altındaki bölgelere kaçırılan çocukların evlerine dönmesi için Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonunun (UNICEF) talebi üzerine çalışma başlattıklarını bildirdi. Ukrayna ve Rusya tarafından listelerin alındığını aktaran Malkoç, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini ve önemli derecede mesafe kat edildiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.