SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ömer Özcan'ın "Cafer Seydahmet Kırımer ve Kırım Türklerinin Millî Mücadelesi" eseri çıktı

Tarihçi, yazar Ömer Özcan'ın "Cafer Seydahmet Kırımer ve Kırım Türklerinin Millî Mücadelesi" isimli kitabı Dergâh Yayınları tarafından piyasaya sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2025 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2025 21:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ömer Özcan'ın "Cafer Seydahmet Kırımer ve Kırım Türklerinin Millî Mücadelesi" eseri çıktı

Kırım Halk Cumhuriyeti'nde bakanlık yapmış, Emel Dergisi kurucularından, Kırım Tatarlarının büyük aydını Cafer Seydahmet Kırımer'in mücadelesi ve hayatı bir kez daha kaleme alındı. 

DERGAH YAYINLARI TARAFINDAN BASILAN KİTAP RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

Dergâh Yayınları, tarihçi Ömer Özcan'ın kaleme aldığı "Cafer Seydahmet Kırımer ve Kırım Türklerinin Millî Mücadelesi" başlıklı eserini piyasaya sürdü. Yazar Ömer Özcan, kitabıyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi.

"KİTABIMIN KAYNAĞI İSMAİL OTAR"

Isparta doğumlu olan Özcan, "Evvelden gelen bir Turancı görüşümüz var" diyerek Kırım Tatarlarına yönelik ilgisinin ve gönül bağının her zaman var olduğunu vurguladı. Özcan, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde okurken 1969 yılında Kırım Tatarlarının yolbaşçısı Müstecip Ülküsal sayesinde Emel Dergisi ile tanıştığını belirtti. Bununla birlikte asıl iletişiminin İsmail Otar ile olduğunu aktaran Özcan, "Esas kaynağım İsmail Otar. O vefat edene kadar yılda 3-4 kere İstanbul'da yazıhanesine yanına giderdim. Şimdi kaleme aldığım kitabın kaynağı da orada gördüklerimdir." bilgisini verdi. Kırım millî davasının muhaceretteki önemli isimlerinden birisi olan İsmail Otar, Cafer Seydahmet Kırımer’in izinden gitmiş, Kırımer'i siyasi mürşidi olarak kabul etmiş ve yayıncılık hayatıyla milli davanın yılmaz savunucuları arasında olmuştu.

Yazar Özcan, QHA'nın, "Cafer Seydahmet ile ilgili kitaplarınız var. Kendisine olan ilginiz nereden geliyor?" sorusuna yanıt verdi. Özcan, Kırımer'in Türkiye'ye gelen Kırım Tatarlarının önde gelen simalarından birisi olduğunu ifade etti. Özcan, "Çok değerli, birleştirici, liderlik vasfı olan biridir" yorumunu yaparak; Kırımer'in unutulmaması gereken bir aydın olduğunu dile getirdi.

"CAFER SEYDAHMET KIRIMER'İN ÖRTÜLÜ YANINI KALEME ALDIM"

Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Özcan, Kırımer'in Kırım'dan çıktıktan sonraki siyasî hayatını kronolojik olarak kaleme aldığını belirtti. Özcan, QHA aracılığıyla okuyucularına şu mesajı bıraktı:

Bilinen şeyleri tekrar etmemeye çalıştım. Yazdıklarım, kendisi hakkında çok bilinmeyenler. Cafer Bey'in örtülü tarafını kaleme aldım. Onun evrakını görmeden buna vakıf olmak çok zor. Bu yüzden meraklısına faydalı olacağını düşünüyorum. Kırım konusunda yazılacak çok şey var. Kırım'dakilerin de öğrenmesini çok isterim. Biliyorsunuz ki Edige Kırımal'ın kitabı 60 yıl sonra Türkçeye tercüme edildi. O büyük bir eksiklik. Edige Kırımal çok titiz bir araştırmacı, çok etraflı araştırmış. Onun kaynağı da Cafer Bey'e dayanıyor. Bu eser, o kitaptan sonra çıkan en etraflı kitap olacaktır.

Ayrıca Özcan, Kırımer'in 1920 ile 1960 yılları arasındaki günlüğünü yayına hazırladığını duyurdu. 

KIRIM MİLLÎ DAVASININ MUHACERETTEKİ LİDERLERİNDEN İSMAİL OTAR

İsmail Otar 1911 yılında Bursa'da doğdu. Babası Ali Otar, 1880 yılında Bahçesaray yakınlarındaki Otarköy'de doğdu. Annesi Emine Otar, 1890 yılında dünyaya geldi. İlköğrenimini Bursa'da tamamlayan Otar, 1935 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulundan mezun oldu. Çiftçilik yaparak geçimini sağlamış, mesleğini anlatan eserler ve çok sayıda makale yazmıştır. İsmail Otar’ın dedesi, Bahçesaray sakinlerindendi. Dedesi, Çarlık hükûmetinin 1870’lerde başlatmış olduğu “Ruslaştırmaya yönelik” olan eğitim reformu hareketi nedeniyle 1892 yılında Türkiye’ye göç etti ve Bursa’ya yerleşti. Otar, Kırımlı Hafız Ali ve Emine Otar çiftinin çocuğu olarak 1 Ekim 1911 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi.

Otar, muhasebe alanında uzmanlaşmasına rağmen içindeki tarih ve edebiyat sevgisini kaybetmedi. Emel ve Kırım dergilerinde birçok makalesi yayımlanan Otar, aynı zamanda Kırım Tatar dil bilimci, şair ve yazar Bekir Sıtkı Çobanzade hakkında bir eser yazdı. Otar; Osman Akçokralı’nın Kırım Tatar Damgaları İsimli Kitabı Vesilesile, Kırımlı Türk Şair ve Bilgini Bekir Sıdkı Çobanzade, Cafer Seydahmet Kırımer’in Günlüğü, Çarlık Hakimiyetin’de Kırım Faciası, Tevarih-i Tatar Han ve Dağıstan, Moskov ve Deşt-i Kıpçak Ülkelerinindir, Risale-i Felekiyye Kitab’us Siyakat Hakkında, Muhasebede Siyakat Rakamları isimli kitaplarıyla da Türk dünyasında ses getirdi.  

1930 yılında Kırım Halk Cumhuriyeti'nde (1917-1918) savaş ve dışişleri bakanlığı yapmış olan Kırım Tatar siyasi lideri ve aktivist Cafer Seydahmet Kırımer’in izinden giden Otar, Kırımer'i siyasi mürşidi olarak kabul etti. Kırım millî kurtuluş hareketinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Otar, Kırımer’den etkilenerek; çalışma disiplini, toplum önderliği gibi konularda görgü ve uygulamaya dayalı geniş bir bakış açısı kazandı. 1930-1940 yılları arasında Romanya'da yayınlanan ve bir Kırım Tatar dergisi olan  Emel dergisinin Türkiye temsilcisi oldu. Ayrıca 1986'da Emel Vakfı'nın kurucuları arasında yer alarak iki yıl başkanlığını yaptı. 

Otar ilerlemiş yaşına rağmen, Türk dünyası için eser vermeye ve Kırım davasına sahip çıkmaya devam etti. Kırım davasının önemli isimlerinden olan Otar, 30 Ekim 2005 yılında 94 yaşındayken hayata veda etti.  

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.