SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA çalışanlarının gözünden Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı işgal girişiminin 1. yılı

Kırım Haber Ajansı, bundan tam bir yıl önce işgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişiminin ilk saatlerinde yaşananları ve geçen 1 yıllık süreçte meydana gelen olayları derledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2023 23:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2023 03:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA çalışanlarının gözünden Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı işgal girişiminin 1. yılı

Ömer Cihad KAYA

İşgalci Rusya'nın 9 yıl önce 2014'te Kırım'ın ve Donbas'ın işgali ile başlattığı savaşın, geniş kapsamlı son bir yıllık süreci, dünyada birçok dengeyi alt üst etti.

Bundan tam bir yıl önce, tarihler 24 Şubat 2022'yi gösterdiğinde, genç yaşlı, çoluk çocuk, sivil asker demeden tüm Ukrayna'yı hedef alan işgalci Rusya'nın saldırıları başladı. Havadan, karadan ve denizden Ukrayna'daki sivillere bombalar yağdı. Putin Rusyası, 48 saatte düşürmeyi planladığı başkent Kıyiv yönetimini, ne düşürebildi ne de iradesini kırabildi.

Ukrayna'nın halkı, ordusu ve devlet idaresi adeta bir bütün olarak, "dünyanın ikinci büyük ordusu" Rusya'ya karşı güçlü direniş ortaya koydu. Bugün, 1 yıllık direnişin ardından Ukrayna yönetimi verilen kayıplara rağmen zafere emin adımlarla ilerliyor.

KIRIM HABER AJANSI MUHABİRLERİ SAVAŞIN İLK SAATLERİNDE NELER YAPTI?

Kırım Haber Ajansı (QHA), 2014'te Kırım ve Donbas'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna toprak bütünlüğünü hiçe sayarak ortaya koyduğu işgal girişimi ve saldırıları,24 Şubat 2022 tarihinde tam ölçekli bir savaş haline geldi.

24 Şubat 2022 tarihine gelmeden önce Rusya'nın Ukrayna'nın sınırlarına yönelik askeri hareketlilk yavaş yavaş savaşın ayak sesleri olarak ifade ediliyordu. 24 Şubat 2022 gecesi, Rus ordusu Ukrayna'ya geniş çaplı saldırılara başladığında, Ukrayna halkı başta olmak üzere dünya kamuoyu şoka uğradı. Kırım Haber Ajansı çalışanları da ilk şoku üzerlerinden atar atmaz, Ukrayna'dan edindikleri bilgileri Türkiye kamuoyuna servis etmeye başladı. Sabahın ilk ışıklarından itibaren Rusya'nın Ukrayna'da sivil yerleşim yerlerine, Ukrayna'nın şehirlerine, Ukrayna'nın altyapı ve askeri tesislerine yönelik saldırılarını aktardı. Gecegündüz aralıksız devam eden saldırıların her adımını takip ederek Rusya'nın başlattığı saldırıların her adımını takip etti.

24 ŞUBAT 2022: RUSYA, UKRAYNA'YA YÖNELİK GENİŞ ÇAPLI SALDIRI BAŞLATTI...

Kırım Haber Ajansı Ankara Ofisi, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde saldırılara başladığına dair ilk haberi, "Rusya, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı saldırı başlattı!" başlığı ile verdi.

QHA, ardından Rus birlikleri, Rusya, Belarus ve işgal altındaki Kırım'dan Ukrayna'ya saldırıyor haberi ile savaşa dair Türk kamuoyunun Ukrayna'dan en doğru haberi alması için haber servisine başladı.

KIRIMOĞLU, RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SALDIRILARI HAKKINDA İLK DEĞERLENDİRMEYİ QHA'YA YAPTI

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya'nın Ukrayna saldırısı hakkında ilk açıklamayı QHA'ya yaptı. Kırımoğlu, Ukrayna'daki durumun kötü olduğunu ancak Ukrayna halkının asla teslim olmayacağını vurguladı. İşte o görüntüler:

QHA KIYİV OFİSİ SALDIRILARIN ORTASINDA KALDI

QHA'nın Kıyiv Ofisi ise yaşanılan korkunç saldırıyı kendi çalışanlarının gözünden anlattı. Saldırıların ortasında kalan Kıyiv muhabirleri savaşın ilk saatlerini anbean yaşadı. Hala devam eden saldırıların bir yıl içinde nasıl ilerlediği şu ifadelerle aktarıldı:

"İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde saat 3.40’ta Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlattı. Saldırının yaşandığı ilk saatlerin ardından şoktan kurtulan Kırım Haber Ajansı, Rus saldırısıyla ilgili ilk haberleri yayınladı ve ilerleyen süreçte çalışmalarına devam etti.

Milyonlarca Ukraynalı gibi ajansımızın ekibi de savaşın ülkemize getirdiği her şeyi yaşadı: sevdiklerini ve arkadaşlarını kaybetmek, ailelerin ayrılması, sığınaklarda kalmak. Sivil yerleşim yerlerinin yıkımına ve yok edilmesine yakından tanık olduk ve evlerini terk etmek zorunda kalan akrabalarımızı ve dostlarımızı büyük bir acıyla uğurladık. Tüm Ukrayna gibi zafer uğruna çalıştık, Silahlı Kuvvetlere maddi destek verdik, gönüllü olduk ve kelimenin tam anlamıyla elimizde silahlarla evimizi savunduk.

Geceleri düşman evlerimizi bombalarken uyanık kaldık ve birbirimize mesaj atarak en önemli soruyu sorduk: "Nasılsın?". Gece gerçekleşen füze saldırıları, sığınaklarda geçirdiğimiz geceler, kontrol noktalarında tuttuğumuz nöbetler; tüm bunlar bizi daha güçlü yaptı. Savaş, bizi pes ettirmedi ve umutsuzluğa düşürmedi. Hepimiz cesur ve kararlı olduk, birlik olduk.

Ajansın muhabirleri savaşın ilk haftalarında Kıyiv bölgesini ziyaret ederek vurulan Rus tanklarını belgelediler, Mıkolayiv bölgesindeki sıcak noktaları ve işgalden kurtarılan Herson'u ziyaret ettiler.

Bugün, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı geniş çaplı işgal girişiminin birinci yılını geride bırakırken biz enformasyon cephesinde mücadelemize devam ediyoruz.

Muhabirlerimiz sığınaklarda, ofislerde, evlerinde füze saldırıları altında çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Dizüstü bilgisayar, telefonlarımızın şarjları bitene kadar haberlerimizi azdık. Hava saldırısı sireni sesi eşliğinde toplantılar yaptık. Ekibimiz Ukrayna'nın yansımasıdır. Biz Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarıyız. Ukraince konuşuyoruz ve "Qırımtatarca laf etemiz" (Kırım Tatarca konuşuyoruz), farklıyız ama eşitiz.

24 Şubat 2022 sabahı hepimiz için bir dönüm noktası oldu. Her birimizin savaş hikayesi, endişeleri, yaraları farklı. Ukrain şair Lina Kostenko’nun yazdığı gibi: “Yaşımız bir yaş değişti, ama kalbimiz 100 yıl yaşlandı…”

Bu yıl bizimle birlikte olan her meslektaşımıza çalışmaları için teşekkür ediyoruz. Bizimle kalan okuyucularımızın her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. En önemlisi zaferimizi yaklaştıran Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teşekkür ediyoruz!

Yaşasın Ukrayna!"

KIRIM HABER AJANSI, KIRIM TATAR HALKININ VE UKRAYNA'NIN HAKLI DİRENİŞİNİN SESİ OLMAYI SÜRDÜRECEK

Savaşın başından itibaren Ukrayna'daki sıcak savaşa dair gerçekleri aktaran, Kıyiv'de vurulan Rus tanklarını belgeleyen, Mıkolayiv'de sıcak çatışmaları takip eden, Buça ve İrpin'de Rusların katliamına tanık olan ve işgalden kurtarılan Herson'u ziyaret eden Kırım Haber Ajansı çalışanları, savaşın enformasyon cephesinde bugün de mücadele etmeye devam ediyor.

Kırım Haber Ajansı, Kremlin'in propaganda makinasının her geçen gün etkisini artırdığı günümüzde, Ukrayna, Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde Kırım Tatar halkının ve Ukrayna'nın işgale ve saldırılara karşı haklı direnişinin sesi olmayı sürdürüyor.

Ukrayna halkı, ordusu ve yönetim kademesi ile bir bütün halinde savaşın 1. yılı geride bırakılırken, işgalci Rusya'ya karşı mücadeleye devam ediyor. Artık, savaşın 1. yılında, Ukrayna toprağı Kırım ve Donbas aradan geçen 9 yıla rağmen işgalden kurtulmaya hiç olmadığı kadar yakın.

Ukrayna'da artık herkes şunu çok iyi biliyor ki; savaş suçlusu Putin idaresindeki Rusya karşısında vatan mücadelesi sonuna kadar sürecek ve Ukrayna ordusu zafere ulaşacak. 

Rusya'nın Ukrayna'daki geniş çaplı işgal girişimi kapsamında son 1 yılda neler yaşandı?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.