SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmen Sahra bölgesinden sanatçı Anna Muhammed Şeyh, eserlerini QHA'ya anlattı

Tasarımcı, ressam ve heykeltıraş Anna Muhammed Şeyh, ilgilendiği sanat dalları ve İran'daki Türk varlığı hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) özel değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2024 01:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmen Sahra bölgesinden sanatçı Anna Muhammed Şeyh, eserlerini QHA'ya anlattı

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

İran'ın kuzeyindeki Türkmen Sahra bölgesinde yaşayan Anna Muhammed Şeyh, uğraştığı sanat dallarıyla dikkatleri üzerine topluyor. Birbirinden eşsiz tasarım ve resimlerle tanınan Türkmen sanatçı, 7 sanat dalıyla ilgileniyor. 

Sanatçı Anna Muhammed Şeyh, merak edilen hayatı ve eserleri üzerine Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtladı. Yedigen mahlâsıyla bilinen İran Türkmenlerinden Şeyh, Türkmen Liman kentinde dünyaya geldi. Tahran Sanat ve Mimarlık Üniversitesinde eğitim gördükten sonra endüstriyel tasarım alanında çalışmalar yapan Şeyh, birçok sanat dalıyla ilgilendiğini aktardı.

"SANATIMDA TÜRKMEN KÜLTÜRÜNÜ KULLANMAYA ÇALIŞIYORUM"

Tasarımcı, ressam ve heykeltıraş olan 51 yaşındaki Şeyh, eserlerini şöyle betimledi:

Sanat hayatım boyunca zengin Türkmen kültürünü kullanmaya çalıştım ve Türkmen kültürünün yükseltilmesinde çeşitli tekniklerden yardım aldım. Eserlerimin formatı gelenekseli koruyarak yeni ve post-modern sanat tarzındadır. Ritüel noktalar ve kullanımının önemli noktası Türkmen edebiyatının şiirlerinden biridir. (Zahre ve Taher-Molla Nafs) ve Sahra Türkmenlerinin kültürünün, çağdaş yaşamının görsel bir çevirisi olduğunu düşünüyorum. Geleneksel sanatta bir sır, basitçe ortaya çıkmaz. Bunun yerine hayal gücümde güzel sanatlar yaratmaya çalışırım. Genellikle eserlerimde semboller ve semboller şeklinde ortaya çıkan gizemlere dikkat ederim. Gerçek sanatçı, akademik temelleri geçtikten sonra kendine özgü yeni temeller bulmaya çalışır ve etrafındaki unsurları analiz ederek bu temellere hakim olmaya çalışır ve bu temelleri aldıktan sonra çeviri yapmaya başlar. Doğa ve görsel ifadeyle ilgilenir. Onu gücüyle yaratmaya başlar. Genel olarak sanatta yaratıcılığın kendini ifade etme, tazeleme, merak yaratma ve ilham verme gücüne sahip eserler yaratma yeteneği anlamına geldiği söylenebilir.

TÜRKMEN SAHRA BÖLGESİ HAKKINDA

Röportajın devamında kısaca yaşadığı bölgeden bahseden Şeyh, kentin yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa sahip olduğunu aktardı. Kentin tarım arazisiyle çevrili olduğunu ifade eden Şeyh, buğday ve arpa yetiştirdiklerini kaydetti. Şeyh, yaşadığı yerde her sabah uyanmanın gurur verici olduğunu da sözlerine ekledi.

İran Türkmenleri ve Türkmen Sahra Bölgesinin Sosyo-Kültürel Yapısı- Babek  Şahit - Tebriz Araştırmaları Enstitüsü

İran Türklerinin millî kimliğine değinen Şeyh, QHA'nın İran'daki Türk varlığı sorusu üzerine, "İran Türkü kimliği, ilk Oğuz boylarının zaman zaman İran, Türkistan, Aran, Azerbaycan vb. adlarla anılan toprakların çoğuna yerleşmesinin başlangıcına kadar uzanmaktadır. Tarihsel geçiş, iklim, siyasî, dil ve etnik değişimlerden etkilenmiş olup serbest çalışan bir sanatçı olarak bu kültürel değişimleri tüm dünyaya doğru ve isabetli bir şekilde yansıtmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Şeyh sözlerine, "Dünyadaki hayatımızın daha iyi ve daha keyifli hale gelmesine küçük bir katkıda bulunabilmek için eserlerimde kültürel ortaklıkları dile getirmeye ve bu şekilde daha güzel ve samimi bir tavır sergilemeye çalışıyorum." ifadeleriyle son verdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.