SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin bilgi manipülasyonu yapıyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Katılım Merkezinin özel elçisi ve koordinatörü James Rubin, Çin'in küresel çapta bilgi manipülasyonu yaptığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin bilgi manipülasyonu yapıyor!

Bilgi akışının ve erişimin hızlı, kolay ve kontrol edilemez hali Çin'in işine yarıyor. Bu kapsamda Çin yönetimi sadece ülke çapında kalmayıp küresel çapta da bilgi manipülasyonu yapmayı sürdürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Katılım Merkezinin (GEC) özel elçisi ve koordinatörü James Rubin, 7 Mayıs 2024 tarihinde Dış İlişkiler Konseyi Düşünce Kuruluşu etkinliğinde Çin'in bilgi manipülasyonunu genişletmesini eleştirerek, dünya ülkelerinin bu konuda uyanık olmaları gerektiğine dikkat çekti.

"UMURSADIKLARINI SÖYLEDİKLERİ ŞEYLERİ UMURSAMIYORLAR"

Rubin konuşmasında bir örnek vererek Çin'in bilgi manipülasyonunu, Uygur Türkü temsilcilerinin uluslararası platformlarda konuşmasını engellemek için tüm gücünü kullandığına dikkat çekti.  Rubin Müslüman dünyasına seslenerek, "Şi Cinping, Uygur Türklerine yapacağı zulümleri tanımlamak için 'merhamet gösterme' ifadesini kullandı. Müslüman dünyası bunu neden bilmiyor? Neden umursamıyorlar? Bunun nedenlerinden biri de liderlerinin bunu yapmaması. Aslında umursadıklarını söyledikleri şeyleri umursamıyorlar. Bunun bir nedeni de Çin'in, medya alanını esasen doğru olarak tanımladıkları şeylerin kendi versiyonlarıyla doldurmada çok iyi olmasıdır" dedi.

ÇİN'İN GERÇEKLERİ MANİPÜLASYON YOLUYLA SAKLADI

Rubin, Çin'in gerçekleri manipülasyon yoluyla sakladığını ve Çin'in yararına olan tek taraflı gerçekleri dünyaya ihraç ettiğini belirtti.

Diğer yandan, mali ve maddi zenginliğini genişletmek için gerçekleri  örtbas ederek borçlandırdığı ülkeler üzerinde hakimiyet kurmaya başladığını aktardı.

ÇİN'İN DÜNYANIN DİĞER BÖLGELERİNDE PROPAGANDA OPERASYONLARI YÜRÜTMEKTE ÖZGÜR 

Otoriter ülkeleri dünyanın geri kalanından ayıran bir duvarın olduğunu ve bu duvarın Çin tarafından inşa edildiğini belirten Rubin, "Çin'de buna Büyük Güvenlik Duvarı deniyor" diyen Rubin, Çin'in dünyanın diğer bölgelerinde propaganda operasyonları yürütmekte özgür olduğunu, diğer ülkelerin ise Çin'de hiçbir şey yapamadıklarını kaydetti. 

Rubin son olarak Mart 2023'te Çin'in, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında konuşma yapmasını engellemeye çalıştığını anımsattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.