SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan’da Türk Dünyası Ortak Alfabe konusu tekrar masaya yatırıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe konusunu tekrar ele alınarak masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan’da Türk Dünyası Ortak Alfabe konusu tekrar masaya yatırıldı

Türk Devletleri arasındaki iletişimi güçlendirmek, halk arasındaki etileşim ve sosyalleşmenin önüne açmak uzun süredir üzerinde çalışılan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 2. Toplantısını Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirdi.

Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Nizami Caferov, Türk Dil Kurumu (TDT) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) bilim insanları katıldı.

ORTAK ALFABEYE GEÇİŞİN BİLİMSEL, KÜLTÜREL VE PRATİK SONUÇLARI

Toplantıda, Türk dünyasında ortak alfabe alanında yürütülen çalışmalar ele alındı ve ortak alfabe konusunda eylem planının belirlenmesi müzakere edildi. Ortak terminoloji alanındaki çalışmaların da konuşulduğu toplantıda ayrıca, Latin harflerine dayalı ortak alfabeye geçişin bilimsel, kültürel ve pratik sonuçları değerlendirildi.

AKADEMİK YÖNDEN CİDDİ YOL KATELEDİLDİ

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TDK Başkanı Prof. Dr. Mert, Türk dünyasının yazılı iletişime ihtiyacı olduğunu, bunun giderilmesi için de sorumluluk ile hareket ettiklerini, Türk devletlerinin ortak alfabeye geçmek hususunda akademik yönden ciddi yol katettiğini fakat siyasi kararların verilmesinin biraz zaman alabileceğini ve Türk dünyasının ortak alfabeye geçmesi hususunda çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.