SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batı Trakya'da Hıdırellez coşkusu

Baharın müjdecisi Hıdırellez Şenlikleri bu yıl İskeçe’nin Balkan kolu köylerinden, Bulgaristan sınırına komşu olan Ilıca köyünde gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2026 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2026 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Batı Trakya'da Hıdırellez coşkusu

Batı Trakya Türk azınlığının kültürel mirasını yaşatan en köklü kuruluşlardan biri olan İskeçe Türk Birliği (İTB) ile Mustafçova Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 24. Hıdırellez Bahar Şenliği, 6 Mayıs 2026 Pazartesi günü Ilıca köyünde düzenlendi. TRT Avaz haber sayfasında yer alan habere göre şenlikte Hıdırellez'in vazgeçilmez ritüelleri tek tek sahnelendi.

HIDIRELLİZİN ÇOŞKUSU ILICA'DA KARŞILANDI

Anadolu ve Türkistan coğrafyasında binlerce yıldır kutlanan, bolluk ve bereketin simgesi olan Hıdırellez, Ilıca halkı tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Şenlik alanında kurulan sahnede İskeçe Türk Birliğinin genç müzik grubu bahar şarkılarıyla katılımcılara keyif dolu anlar yaşatırken folklor ekibinin geleneksel oyunları şenlik alanında renkli görüntüler oluşturdu.

Etkinlikte, Hıdırellez’in vazgeçilmez ritüellerinden olan mani çekme, ateş üstünden atlama gerçekleştirildi. Şenlikte bulunan katılımcılara bölgeye özgü gölle ikramı yapıldı.

“DOĞA NASIL CANLANIYORSA TÜRKLÜĞÜN DE ÖYLE DİRİ KALMASI LAZIM”

İskeçe Türk Birliği Başkanı Kerem Abdürrahimoğlu, etkinliğin önemini şu sözlerle dile getirdi:

Hıdırellez; Orta Asya’da kök salan, Anadolu’da filizlenen ve Balkanlar’da dalları bugün hâlâ canlı kalan dev bir ağaçtır. Ilıca bugün Batı Trakya’nın yeşilinin, maneviyatının ve Türklüğünün en koyu yaşandığı yerdir. Doğa nasıl canlanıyorsa, azınlığımızın da öyle diri kalması bizim için esastır.

Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi ( DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ise bu adetlerin Türk kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyerek "Mücadelemiz bir, baharımız kutlu olsun" dedi.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ İLE BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI GÜÇLENDİRİLDİ

Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt, yerel yönetim olarak gelenekleri yaşatmak için her daim destek vereceklerini belirtirken Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa da protokolde yer alarak Batı Trakya Türklerinin birlik ve beraberlik mesajını güçlendirdiler.

Türk dünyasının ortak mirası olan Hıdırellez şenliklerini yalnızca Ilıca halkı değil Batı Trakya bölgesinden gelen Türkler de ilgiye karşıladı. Etkinlik hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.