SON DAKİKA
Hava Durumu

BM'de Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri incelenecek

Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri, Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) Çalışma Grubu tarafından incelenecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM'de Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri incelenecek

Çin yönetimi işgal ettiği Doğu Türkistan'da senelerdir baskı ve zulüm politikasına devam ediyor. 2017 yılından bugüne kadar bölgede, Doğu Türkistanlılar toplama kamplarına alınarak asimilasyon ve soykırıma maruz kalıyor. Bu kapsamda, Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri, BM Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) Çalışma Grubu tarafından incelenecek. 

BM İnsan Hakları Konseyinin 22 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında gerçekleştireceği EPİ Çalışma Grubu'nun dördüncü oturumunda, Çin'in insan hakları sicili 23 Ocak 2024 tarihinde kamuoyunun incelemesine açılacak. Bazı analistler ve insan hakları savunucuları, Çin'in bu oturumunda incelenecek olan 14 ülkeden biri olduğunu ve bunun Çin'i insan hakları yükümlülükleri konusunda sorumlu tutmak için nadir bir fırsat sunduğunu bildirdi.

DÜNYA UYGUR KURULTAYINDAN AÇIKLAMA

Dünya Uygur Kurultayı (WUC) Sözcüsü Zumret Ali konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "BM üye devletlerinin, gözaltı kampları, iki dilli eğitim politikaları, yatılı okullar, zorla kısırlaştırma ve hala yürürlükte olan baskı sistemi de dahil olmak üzere Çin'in Uygur halkına karşı işlediği farklı ihlal türlerine atıfta bulunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU NADİR FIRSATLARDAN BİRİDİR"

ABD merkezli bir araştırma ve savunuculuk grubu olan Çin insan hakları savunucuları kuruluşu konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Evrensel Periyodik İnceleme, BM üyesi devletlerin Çin'deki insan hakları durumuna ilişkin tavsiyelerde veya gözlemlerde bulunmaları için nadir fırsatlardan biridir. Bu açıdan bakıldığında Salı günkü inceleme benzersizdir" denildi.

UAÖ ÇİN İNSAN HAKLARINA UYMUYOR

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) yaptığı açıkamada ise, "Pekin'in 2018'de kabul ettiğini söylediği şeylere bakarsak, ifade özgürlüğünün korunması, azınlık haklarının sağlanması ve iş dünyası ve insan hakları konusunda dile getirilen bazı endişeler açısından neredeyse tam tersini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇİN'E KARŞI ORTAK SES

Bugünkü Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) öncesinde, çeşitli insan hakları örgütleri ve bazı ABD Kongre üyeleri, bir milyondan fazla Doğu Türkistanlı ve Tibetli çocuğun yatılı okullara gönderilmesi, Uygurlara yönelik kitlesel zulüm, tutuklanmak üzere aranan Hong Konglu aktivistin başına ödül konulması da dahil olmak üzere, Çin'in son birkaç yılda işlediği çeşitli insan hakları ihlallerinin altını çizdi.

EPİ, 2008'deki başlangıcından bu yana BM üyesi 193 ülkenin tamamını üç kez gözden geçirdi. Çin'e yönelik son inceleme Kasım 2018'de yapılmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.