SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in Doğu Türkistan'daki yeni etnik asimilasyon politikası yürürlüğe girdi!

Çin yönetimi Doğu Türkistan'daki Türk ve Müslüman kimliği ortadan kaldırmak için yeni bir asimilasyon politikasını yürürlüğe koydu.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in Doğu Türkistan'daki yeni etnik asimilasyon politikası yürürlüğe girdi!

Çin yönetimi, Doğu Türkistan'daki sistematik asimilasyon politikasını güçlendirmek, bölgedeki Türk ve Müslüman varlığını ortadan kaldırmak için yeni bir asimilasyon politikasını uygulamaya başladı. Buna göre; Çin'in bölgeye atadığı sözde yerel yönetim tarafından 26 Ocak 2024'te yeni bir yönetmelik yayımlandı.

YENİ ASİMİLASYON POLİTİKASININ İLK ADRESİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin'in Uygurlara yönelik yeni etnik asimilasyon politikası olan "Etnik gruplar arasında etkileşimi, iletişimi ve entegrasyonu teşvik etme" adlı yönetmeliğe göre, Çin lideri Şi Cinping'in emri ile "Conghua Minzu" yani Han Çinlisi millet anlayışına bölgedeki bütün Türk ve Müslüman gruplar zorla uyum sağlayacak. Öte yandan, Çin medyasında yer alan haberlere göre; Doğu Türkistan, Çin hükumetinin ülke genelinde bu politikayı yürürlüğe koyduğu ilk bölge olarak açıklandı.

POLİTİKA, TÜRKLÜK VE MÜSLÜMANLIĞI SİLMEYİ AMAÇLIYOR!

Yönetmelik, Çin kültürünün özelliklerini vurguluyor. Türk ve Müslüman kimliklerini yok etmek için, tek bir Çin uyruğu olan "Conghua Minzu"yu anlayışına uygun bir şekilde konut inşa etmeyi amaçlıyor. Ayrıca yaşam alanlarının, kültür parklarının, spor ve kültürel faaliyetlerinin yapıldığı bütün alanlarda Çinliliğin teşvik edilmesini vurguluyor. 

PİLOT BÖLGE İLİ KAZAK ÖZERK BÖLGESİ

"Etnik gruplar arasında etkileşimi, iletişimi ve entegrasyonu teşvik etme" olarak bilinen yönetmelik, yaklaşık 270 bin kilometrekarelik çok milletli bir bölge olan Doğu Türkistan'ın Kazak Özerk Bölgesi'nde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Burada Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar, Han Çinlileri ve diğer etnik kökenlerden oluşan çok sayıda millet yaşıyor.

"BİRÇOK YERDE DE UYGULANACAĞINDAN KORKUYORUM"

Dünya Uygur Kurultayı Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı İlşat Hesen Kökböre, Çin'in bölgede uyguladığı bu politikanın "Uygur zihniyetini parçalamayı, onları Çin nüfusu içine sokmayı ve nihayetinde varlıklarını ortadan kaldırmayı amaçladığını" bildirdi. Kökböre konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Bu yaklaşım, Uygur kültürünü sistematik olarak parçalayarak etnik soykırımın devamı niteliğindedir. Benzer önlemlerin yakında Kaşgar, Aksu, Kuça, Korla ve daha birçok yerde de uygulanacağından korkuyorum" ifadelerini kullandı.

Çin 2023'te 456 bin Uygur Türkünü zorla çalıştırdı - QHA - Kırım Haber  Ajansı

ASİMİLASYON VE NÜFUSU AZALTMA POLİTİKASINI RESMİLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR

Washington'daki Komünizm Kurbanlarını Anma Vakfının Çin Çalışmaları Direktörü Adrian Zenz, düzenlemenin ulusal güvenlik nedenleriyle "asimilasyon ve nüfusu azaltma politikasını resmileştirmeyi" amaçladığını söyledi.  Çin'in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini belgelemek için yıllarını harcayan ve Pekin'in tedbirleri hakkında yazan Zenz, "Açıklanan düzenlemelerin çoğu tamamen yeni değil ancak asimilasyon ve nüfus azalatma politikasını resmileştiriyor. Bu da bu yeni girişimi çok önemli kılıyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.