SON DAKİKA
Hava Durumu

Depremin vurduğu Afganistan'da yaşayan Türkler, Türk dünyasından yardım bekliyor

Afganistan'da meydana gelen şiddetli depremler, büyük bir yıkımı beraberinde getirdi. İlk belirlemelere göre 3 bine yakın insan depremlerde hayatını kaybetti. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Zindecan kentindeki son durumu, Güney Türkistanlı aktivist Kırım Haber Ajansına aktardı ve Türk devletlerine yardım çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Depremin vurduğu Afganistan'da yaşayan Türkler, Türk dünyasından yardım bekliyor

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Afganistan'ın Herat bölgesinde 8 Ekim 2023 tarihinde meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki şiddetli depremde, bölgede yaşan Türk soylular derinden etkilendi. Yaklaşık 300 bin Türk kökenli kişinin yaşadığı Herat şehrindeki son durumu Türkiye Bursları mezunu, Güney Türkistanlı aktivist Rahmatullah Resuli Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

AFGANİSTAN'DA ART ARDA 8 DEPREM MEYDANA GELDİ

Aktivist Resuli, 8 Ekim 2023 tarihinde Afganistan'da art arda 8 depremin meydana geldiğini aktararak, "Afganistan'ın batısı, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde dün 8 Ekim 2023 tarihi Afganistan yerel saatiyle 11.00'den itibaren art arda 8 büyük deprem meydana geldi. İlk deprem 6.3 büyüklüğünde daha sonrakiler ise 5.5, ve 5.9 büyüklüklerinde sarsıntılar oluşturdu. Artçı depremler hala devam ediyor. Bugün saat 11 civarında 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 445'e çıktı. Yaralı sayısı ise 9 binden fazla kişiye ulaştı. Kurbanların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor" ifadelerini kullandı.

HERAT BÖLGESİNDE YAKLAŞIK 300 BİN TÜRK YAŞIYOR

Yaklaşık 300 bin Türkün yaşadığı Herat şehrindeki son durumun kötü olduğuna dikkat çeken Resuli, "Herat şehrinin Zindecan ilçesinin 13 köyü yerle bir oldu. Depremlerde 1320 ev yıkıldı ve köylerin komple yıkıldığını söylemek gerek. Toplu mezarlar kazıldı ve hayatını kaybedenler dünden itibaren defnedilmeye başladı. Herat Valisi depremzedeler için uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu. Afganistan'da meydana gelen depremlerde can kaybı her geçen dakika artıyor. Binlerce insan hayatını kaybetti. Herat şehrinde yaklaşık 300 bin Türkmen soydaşımız da yaşıyor. Türkmenlerin de yoğun yaşadığı Zindecan ilçesi yerle bir oldu. Birçok Türkmen soydaşımız da depremde hayatını kaybetti ve yaralı olanları de Herat Devlet Hastanesinde tedavi görüyor. Büyük yıkım, binlerce can aldı. Halkın acil yardım çağrıları var. Can ve mal kaybı çok fazla" dedi.

GÜNEY TÜRKİSTAN TÜRKLERİ TÜRK DÜNYASINDAN YARDIM BEKLİYOR

Türk devletleri içinde Türkiye'nin yardım elini uzattığını dile getiren Resuli, diğer Türk devletlerine çağrı yaparak, "Arama kurtarmalar devam ediyor. Yaklaşık bin 300 ailenin enkaz altında olduğunun haberini aldık. Devlet elinden geldiği kadar yardım etmeye devam ediyor. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı tarafından da bir uçak yardım gönderildiğinin haberini aldık. Buradaki soydaşlarımız, Türk dünyasından yardım bekliyor. Depremzedelerin insani yardıma ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.