SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'da bir köy açık hava hapishanesine dönüştürüldü!

Çin'in işgal ettiği Doğu Türkistan'da bir köyün tamamının açık hava hapishanesine dönüştürüldüğü öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2023 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'da bir köy açık hava hapishanesine dönüştürüldü!

Çin'in, işgal ettiği Doğu Türkistan'da bir köyün tamamını açık hava hapishanesine dönüştürdüğü öğrenildi. Özgür Asya Radyosunun (RFA) 19 Eylül 2023 tarihinde aktardığına göre, Doğu Türkistan’da Çin yetkililerince 13 bin 500 kişilik bir köy, duvarlarla çevrilerek açık hava hapishanesine dönüştürüldü.

UYGUR TÜRKLERİ 24 SAAT GÖZETİM ALTINDA

Doğu Türkistan'ın kuzeybatısında bulunan Gulca ilinin Çulukay köyü, bahsi geçen bölge. Açık hava hapishanesine dönen köyün sakinleri, 24 saat gözetim altına alındı. Ayrıca halkın köye giriş çıkışlarının tek bir kapıdan yaptığı öğrenildi.

BİR KÖY, BİR KAPI POLİTİKASI

RFA muhabirlerinin uydu telefonu ile iletişim kurduğu, köy memuru yeni işe alındığını ve köyün duvarlarla kapatıldığını aktardı. Memur ayrıca Çin yönetiminin bölgede uyguladığı “Bir Köy, Bir Kapı” politikası çerçevesinde köydeki ahalinin sıkı bir şekilde giriş çıkışlarda kontrol edildiğini bildirdi.

KÖYE GİREN HERKESİN İSMİNİ KAYDEDİYORUZ

RFA muhabirlerinin ulaştığı diğer köy memuru ise, “Kapatılacak daha kaç köy kaldığını bilmiyorum" dedi. Memur, Çin yönetimi tarafından köylülere bu konuda dışarı bilgi verilmemesi için baskı uygulandığını kaydeti. Ayrıca köyde güvenlik görevlisi olarak çalışan diğer bir kişi ise, “Kapı, elektrikli bir demir kapıdır ve dikenli tellerden oluşan iki metrelik duvarlarla çevrilidir. Çulukay'ın her yerini çevreliyor ve yalnızca görev yaptığım bu tek kapıdan girip çıkabilirsiniz. Köye giren herkesin ismini kaydediyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.