SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'da mezalim: Kaşgar'da Uygur tarihiyle ilgili roman satan kitapçı hapse atıldı

Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde, Uygur tarihi ve kültürel kimliğiyle ilgili iki tarihi roman satan ve dağıtımında yer aldığı gerekçesiyle Uygur Türkü kitapçı Erkin Emet hapse atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2024 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'da mezalim: Kaşgar'da Uygur tarihiyle ilgili roman satan kitapçı hapse atıldı

Norveç merkezli Uygur Yardım Vakfı tarafından hazırlanan Doğu Türkistan’da tutuklu aydınlar listesinde yer alan 65 yaşındaki Erkin Emet, vakfın kurucusu Abduweli Ayup’a göre Temmuz 2018’de Kaşgar'da gözaltına alındı.

SÖZDE ETNİK BÖLÜCÜLÜĞE KIŞKIRTMAKLA SUÇLANDI

Kaşgar’da güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağın Ayup’a bildiriğine göre Emet, yetkililer tarafından sözde etnik bölücülüğü kışkırtmakla suçlanırken; bu yüzden hapis cezası aldı. Kaynak ayrıca, Emet'in nerede olduğunun ve cezasının ne kadar olduğunun bilinmediğini bildirdi.

Uygur yayıncı, Uygur bağımsızlığı ve kimliğiyle ilgili kitaplardan dolayı hapse atıldı

ALTIN AYAKKABI ROMANI

Ayup gizli kanallar aracılığıyla, Emet'in büyük olasılıkla özellikle iki kitabın yayınlanması ve dağıtılmasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmış olabileceğini öğrendi. Bunlardan ilki ünlü Uygur Türkü yazar Halide İsrail’in kaleme aldığı, 1966-76 Çin Kültür Devrimi sırasında Uygur Türklerine yapılan zulmü ve Uygur kimliğini korumanın önemini anlatan “Altun Keş” (Altın Ayakkabı) adlı romanıydı.

ANA YURT ROMANI

Diğer bir kitap ise Tarihçi ve araştırmacı yazar Zordun Sabir’in yazdığı 1940’ların başında Uygur Türklerinin Çin milliyetçi güçlerine karşı kazandığı zaferi ve 1944’ten 1949’a kadar varlığını sürdüren ikinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatan “Ana Yurt” adlı kitabı. Emet bu tarihi iki kitabının basımında ve dağıtımında yer alması dolayısıyla sözde etnik bölücülüğe kışkırtmakla suçlanarak hapse atıldı.

Ayup'a göre, iki çocuk ve birkaç torun sahibi olan Emet, ilk olarak 1990’larda Xinhua Kitabevi’nin Kaşgar şubesinde müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Emet “Ana Yurt” kitabından 5 bin adet sipariş eden ilk kitabevi müdürüydü ve kitaplar hızlı bir şekilde satılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.