SON DAKİKA
Hava Durumu

Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor

Dünya Uygur Kurultayı (DUK) Başkanı Dolkun İsa, geçen hafta BM'de Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırım politikasını kınayan 51 ülkenin açıklamasıyla ilgili değerlendirme yaparak; Çin'in dünyayı kandırmak için ürettiği yalan propaganda kampanyalarının çökmekte olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor

Merkezi Almanya'da bulunan DUK Başkanı Dolkun İsa, BM üyesi 51 ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yürüttüğü etnik soykırım politikalarını kınayan ve sonlandırılması çağrısında bulunan ortak açıklamasını değerlendirdi.

İŞGALCİ ÇİN’İN YALAN PROPAGANDA KAMPANYALARI ÇÖKÜYOR

Dolkun İsa, 22 Ekim 2023 tarihinde Özgür Asya Radyosuna (RFA) yaptığı açıklamasında, Birleşik Krallık Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisinin girişimi ile 51 BM üyesi ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki  etnik  soykırım politikalarının sona erdirilmesi konusunda öncülük ettiğini belirterek, "Birleşik Krallık BM Temsilcisinin ortak açıklamaya öncülük etmesini  şükranla karşılıyoruz. Ancak bu tür resmi açıklama ve ifadelerin Çin'in hesap verebilirliğini garanti etmediği sürece pek anlam ifade etmediğini de unutmamalıyız. Buna karşılık bu kez BM üyesi daha fazla ülkenin Çin’i Uygur Soykırımı'nı kınamak ve tepki göstermek adına ortak bildiriye imza atmasını memnuniyetle  karşılıyoruz. İşgalci Çin’in gerçeklere tamamen aykırı yalan propaganda kampanyalarının ters etki yarattığını görüyoruz. Bunu ortak açıklamayı imzalayan ülkelerin sayısının artmasından anlayabiliyoruz. Bu da Çin’in yalan kampanyasının başarısız olduğu anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, ORTAK KARARA İMZA ATMADI

Birleşmiş Milletler 3. Komitesi tarafından hazırlanan Çin’in Uygur Soykırımı'nı durdurması için hazırlanan ortak bildiriye; Arnavutluk dışındaki diğer Müslüman ülkelerin imzadan kaçınmasının utanç verici olduğunu vurgulayan İsa, "Birçok Türk ve Müslüman ülkenin, Çin’i kınayan açıklamaya imza atmaması düşündürücü ve bizi hayretler içinde bıraktı. Ayrıca, 2022’de Çin’i kınayan açıklamaya imza atan 50 ülke arasında yer alan Türkiye ve Somali’nin de bu kez imza atmamasını anlamak mümkün değil" dedi.

"ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ETNİK TÜRK SOYKIRIMI DEVAM ETMEKTEDİR"

Türkiye'nin Gazze'deki katliama sessiz kalmamasını takdirle karşıladıklarını aktaran DUK Başkanı İsa, "Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik Türk soykırımı artarak sürmektedir. Türkiye’nin Doğu Türkistan konusundaki bu tutumuna karşılık, Gazze’de sivilleri bombalayan ve katliam yapan İsrail’i kınaması, sert tepki göstermesi ve Gazze halkı ile dayanışması için 3 günlük ulusal yas ilan etmesini minnet ve şükranla karşılıyoruz. Ancak, bu tür farklı uygulamaların aynı zamanda mazlumlar arasında adalet, eşitlik ve hakkaniyete asla uygun olmadığı açıktır. Uygur Türklerinin yegane umut, ilham, teselli ve güç kaynağı olarak kabul ettikleri aziz Türkiye’mizin, Gazzeli mazlumlardan hiçbir farkı olmayan ve soykırım tehdidi altındaki Uygurlara yönelik bu farklı tutumu düşündürücü ve üzüntü verici olmuştur." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.