SON DAKİKA
Hava Durumu

Erşat Salihi: Kerkük'te Türkmenler olmadan yerel hükûmet kurulamaz

Türkmen lider Erşat Salihi, 18 Aralık'ta Irak'ta hayata geçirilen yerel seçimlerin ardından Kerkük'te Türkmen vali vurgusu yaptı. Salihi, Kerkük'te Türkmenleri yoksayan bir hükumetin mümkün olmayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2024 22:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2024 00:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erşat Salihi: Kerkük'te Türkmenler olmadan yerel hükûmet kurulamaz

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Meclisinde kurulan Türkmen Grubu'nun Başkanı Erşat Salihi, Irak'ta meydana gelen yerel seçimlerin ardından Türkmen yurdu Kerkük'te kurulması beklenen yerel hükumet hakkında açıklama yaptı. Erşat Salihi, AA'ya verdiği demeçte, "Kerkük'te Türkmenler olmadan yerel hükûmet kurulamaz" dedi.

Erşat Salihi, Kerkük'te kurulması beklenen yeni yönetimin mutlaka ortak bir kararla meydana getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Verdiği demeçte Salihi, Kerkük'te güvenlik ve istikrarın ancak müşterek bir yapı halinde sağlanmasının mümkün olacağını vurguladı. Irak Meclisi Türkmen Grubu Başkanı Salihi, yeni yerel hükumetin Vali ya da İl Meclis Başkanının Türkmen bir isim olması gerektiğinin altını çizdi.

ERŞAT SALİHİ: KERKÜK'TE TÜRKMENLER OLMADAN YEREL HÜKÛMET KURULAMAZ

Türkmen lider Erşat Salihi, Kerkük'ün Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı bir kent olduğuna işaret ederek, "Tüm demografik değişikliğe rağmen Kerkük'ün bir Türk şehri olduğunu kimse inkar edemez. Kerkük'te Türkmenler olmadan yerel hükumet kurulamaz" vurgusunu yaptı. Salihi, Irak Türkmenlerinin siyaseten uzun vadeli programlar sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkmenler milli varlıklarını korumak için yeni yönetimde çıkarları doğrultusunda hareket etmeliler. Uzun vadeli politika izlemeliyiz. Bu ciddiye alınmazsa önümüzdeki parlamento seçimlerinde kazanma hakkımızı kaybedeceğiz" dedi.

Türkmen lider Salihi, "Kerkük bizimdir" mesajını verdi:

IRAK'TA TÜRKMENLER SANDIK BAŞINA GİTTİ

Irak’ta geçen hafta 10 yıl aradan sonra yerel seçimler için sandıklar kuruldu. Seçimlerin en son 2005 yılında yapıldığı Kerkük’te halk, 18 Aralık 2023 tarihinde yeniden sandık başına gitti ve oylarını kullandı. Irak Türkmenleri, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi'yle seçime katıldıklarını açıklamıştı. Irak genelinde 10, Kerkük'te ise 18 yıl aradan sonra yapılan seçimde 520 bin 436 kişi oy kullandı. 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, Kerkük'te gerçekleşen seçimler ile ilgili açıklama yaptı. 18 yıl aradan sonra Kerkük'te düzenlenen seçim ile ilgili açıklama yapan Turan, Kerkük hükumetinin kurulmasıyla ilgili ilk taleplerinin Türkmen vali olduğunu vurguladı. Turan açıklamasında, "Kerkük seçim sonuçları, yerel bir hükumeti tek başına bir tarafın kuramayacağını kanıtladı. Kerkük hükumetinin kurulmasıyla ilgili müzakerelerde ilk talebimiz 'Türkmen vali' olmasıdır" ifadelerini kullandı. Hasan Turan, "Güvenlik dosyası kırmızı çizgidir ve 2017 öncesi durumun geri dönmesine izin vermeyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.