SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski Çinli dedektifin itirafı: Uygurlara işkence yaptık!

Doğu Türkistan'da 10 yıl boyunca görev yapan eski Çinli dedektif, tutukladıkları Uygur Türklerine işkence uyguladıklarını itiraf etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 22:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski Çinli dedektifin itirafı: Uygurlara işkence yaptık!

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da hâlâ insanlar suçsuz yere toplama kamplarına alınarak işkenceye ve soykırıma maruz kalıyor. Bölgedeki farklı karakol ve toplama kamplarında toplamda 10 yıl görev yapan eski Çinli dedektif, Uygur Türklerine uyguladığı işkence ve yöntemlerini itiraf etti.

ÇİNLİ DEDEKTİF İTİRAFLARINI TÜM DÜNYAYA AKTARDI

Doğu Türkistan'da yıllarca Uygur Türklerine işkence uygulayan fakat son zamanlarda Çin hükûmetinin hoşuna gitmeyen bazı eylemlerde bulunduğu için hükûmet tarafından ailesine ve kendisine yapılan tehdit sonrasında Birleşik Krallık'a kaçmayı başaran eski Çinli dedektif itiraflarını tüm dünyaya paylaştı.

UYGUR TÜRKLERİNİ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİKLERİNİ İTİRAF ETTİ

İsminin gizlenmesini isteyerek kendisine Ciang adını veren Çinli dedektif, CNN'e konuya ilişkin çarpıcı itiraflarda bulundu. Çinli dedektif Ciang, polislerin Doğu Türkistan’da gece yarısı evlere baskın düzenleyerek yüzlerce Uygur Türkü sivili gözaltına aldığını, onları kelepçeleyip başlarına çuval geçirdiğini ve direnmeleri hâlinde de ölümle tehdit ettiklerini itiraf etti.

GUANTANAMO HAPİSHANESİNDE TATBİK EDİLEN YÖNTEMİ KULLANDILAR

Tutukladığı Uygur Türklerine nasıl işkence yapıldığını anlatan Çinli dedektif Ciang, “Gözaltı kamplarında Uygur Türklerine sistematik işkenceler yapıldı. Dayaktan her tarafları yara bere içinde kalırdı. Dizleri üstüne çöküp ağlayıncaya kadar dayak devam ederdi. Sorgu sırasında kadın, erkek, 14 yaşındaki çocuklar bile dövülürdü. Cinsel tacizin yanı sıra onlara ilk olarak Guantanamo hapishanesinde CIA tarafından tatbik edilen ve insanlarda suda boğulma hissi veren işkence de yapılıyordu. Tutuklular günlerce uykusuz bırakılırdı, onlara yiyecek ve su verilmezdi. Her polis farklı bir işkence yöntemi kullandı. Bazı polisler tamamen psikopattı" ifadelerini kullandı.

"BU KİŞİLERİN HİÇBİRİNİN SUÇ İŞLEDİĞİNİ SANMIYORUM"

CNN’e polis üniformasını, belgeleri, fotoğrafları ve videoları gösteren Ciang, “İşkencecilerden bazıları bunu iş olarak görüyordu fakat bazıları psikopattı” dedi. Dedektif, "Yalnızca bir yılda 900 bin Uygur ya da diğer azınlıklardan insanın yakalandığı biliniyordu. Eğer polisler de bu sürece dahil olmak istemezlerse onlar da hapse atılıyordu" açıklamasında bulundu.

Tutuklanan Uygur Türklerinin sözde terör suçlaması ile yakalandığını dile getiren Çinli dedektif Ciang, “Fakat bu kişilerin hiçbirinin suç işlediğini sanmıyorum. Bunlar sıradan insanlardı” diyerek Çin'in Uygur Türklerini suçsuz yere hapse atabildiğini itiraf etti.

ÇİN'DEN YALANLAMA

Doğu Türkistan'da Çin tarafından atanan yetkililer ise, düzenledikleri basın toplantısında eski tutuklu olduğunu öne sürdükleri bir erkeği konuşturarak, dedektif Ciang'ın şahit olduklarının ve itiraflarının yalan olduğunu söylettirdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.